Zdrowe i kolorowe życie dziewczyny informatyka

 

Granola z nerkowcami, dynią i słonecznikiem

domowa granola z orzechami

Jogurt, owoce i granola – jeden z najprostszych i najsmaczniejszych pomysłów na pożywne śniadanie. Owszem, o ile nie wybieramy gotowego, sklepowego musli, w które składzie owoce zastępowane cukrem a orzechów czy wartościowych nasion jest jak na lekarstwo. Że nie wspomnę o całej gamie E-dodatków, barwników itd. A przecież zrobienie domowego musli jest takie proste! Wrzucam Wam mój ulubiony przepis na granolę :)

Składniki (na 1,5 litrowego słoika):
- 250g płatków owsianych
- 100g nerkowców
- 100g suszonych owoców (rodzynki i żurawina)
- 50g migdałów w płatkach
- 50g nasion (dynia i słonecznik)
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 2 łyżki masła orzechowego
- 2 łyżki miodu

Olej kokosowy, masło orzechowe i miód lekko podgrzewamy, a gdy się rozpuszczą – mieszamy wszystko łyżeczką. Do dużej miski wsypujemy płatki owsiane, posiekane grubo nerkowce oraz pozostałe składniki. Dolewamy wcześniej roztopione masło z olejem i miodem, mieszamy całość aż mokre składniki oblepią suche. Wszystko wykładamy na dużą, płytką blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 15-20 minut w 200°C (termoobieg+góra) sprawdzając na bieżąco stopień upieczenia i mieszając łopatką w razie potrzeby. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia (ja piekę granolę wieczorem i odstawiam na noc), a następnie przekładamy do czystego, suchego słoika lub puszki.

To jest moja propozycja, możecie dowolnie wymieniać produkty wybierając te smaki, które najbardziej Wam odpowiadają. Podstawą domowej granoli są płatki owsiane i “zalewa” z oleju, masła orzechowego i miodu, cała reszta zależy już tylko od Was. Od siebie polecam granole z dużą ilością orzechów, które obłędnie smakują po lekkim uprażeniu.

Podziel się:
Dodano: 01-05-2016