Faszerowana papryka z pozoru jest dla niektórych bardzo pracochłonna, jednak w rzeczywistości większość elementów składowych przygotowuje się w tym samym czasie, co pozwala zaoszczędzić sporo czasu. Dodatkowo jest to idealny przykład dania, które można przygotować nawet na 3-4 dni i każdego kolejnego dnia smakuje tak samo dobrze! Teraz gdy jestem Mamą szczególnie sobie cenię tego typu dania – wystarczy raz “posiedzieć chwilę w garach” żeby mieć obiad gotowy od razu na kilka dni.
Składniki:
- 4 średnie papryki
- 500g mięsa mielonego
- 100g ryżu – ugotować i ostudzić
- duża cebula
- kilka pieczarek – drobno posiekanych i przesmażonych (można pominąć)
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego lub passaty pomidorowej
- kawałek startego żółtego sera (można pominąć)+ trochę do posypania po wierzchu
- jajko
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz, oregano, słodka papryka, kurkuma
- szklanka bulionu
Papryki kroimy (ja kroję na pół, ale można tez odciąć im tylko kapelusze) i usuwamy z nich gniazda nasienne. Cebulkę drobno siekamy i przesmażamy na maśle lub oleju do zeszklenia, dodajemy czosnek. Po pół minuty dodajemy mięso i całość smażymy aż mięso nie będzie surowe. Gdy mięso ostygnie łączymy je z pozostałymi składnikami, doprawiamy do smaku i faszerujemy masą papryki. Nafaszerowane warzywa układamy w naczyniu żaroodpornym lub w dużej blaszce wyłożonej folią aluminiową, a następnie wlewamy do naczynia bulion i całość wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200℃ (termoobieg) na 30min. Kilka minut przed końcem pieczenia posypujemy startym serem.