Zdrowe i kolorowe życie dziewczyny informatyka

 

Clean eating – jak ugryźć czystą miskę

eatingclean_banner3.jpg

Zdrowe odżywianie to dla mnie świadomość tego, co trafia na nasz talerz. To korzystanie z tego, co daje nam matka natura. To talerze pełne kolorów i aromatów. To maksymalne ograniczenie przetworzonych produktów w naszej codziennej diecie. To po prostu świadome wybieranie. Gdy kolejny raz wybierzesz się na zakupy dobrze zastanów się nad tym co wkładasz do swojego koszyka. Szanuj swój organizm dostarczając mu tego, co naturalne i świeże a na pewno odwzajemni Ci się witalnością, zdrowiem i zgrabną sylwetką.

Clean eating o bardzo szerokie pojęcie obejmujące zarówno sposób odżywiania jak i naukę o tym jak interpretować to, co napisane jest na etykietach produktów spożywczych. Każdy rozumie to trochę interpretując swój sposóļ odżywiania do sposobu życia. Ja przedstawię Wam kilka zasad, które wg mnie są najistotniejsze na zrozumienia idei clean eating.

1. UNIKAJ PRZETWORZONYCH PRODUKTÓW – najważniejsza zasada czystej miski. Gotowe dania, jogurty i inne przetworzone produkty, które możemy dostać w sklepie nafaszerowane są licznymi konserwantami i barwnikami, których nasz organizm nie potrzebuje a mówiąc dokładniej – które szkodzą naszemu organizmowi. Dużą ilość gotowych produktów można przygotować samemu w domu z wykorzystaniem świeżych produktów i ziół.

2. KORZYSTAJ Z TEGO CO DAJE MATKA NATURA – nasze posiłki powinny być pełne świeżych warzyw, owoców i ziół. W ten sposób dostarczamy naszemu organizmowi codziennej porcji witamin i składników mineralnych, których nasz organizm potrzebuje do prawidłowego odżywiania. Ponadto świeże owoce i warzywa korzystanie wpływają na nasze samopoczucie oraz regulują metabolizm. Każdy nasz posiłek powinien zawierać zawsze jedną porcję (można umownie przyjąć, że ma być to jedna garść, przy czym w przypadku warzyw może to być większa ilość) warzyw lub owoców.

3. CZYTAJ ETYKIETY – wybierając produkty, które trafiają do naszego koszyka musimy czytać etykiety, bo tylko w ten sposób możemy dowiedzieć się co zawiera dany produkt. Przy czytaniu etykiet jest jedna, najważniejsza zasada – im mniej składników tym lepiej. Jeśli lista składników ciągnie się, ciągnie i końca jej nie widać – od razu odłóż produkt na półkę! Sprawdź co znajduje się na początku listy składników a w szczególności zwróć uwagę na wszechobecny cukier pod różną postacią (szukaj takich nazw jak cukier, syrop fruktozowo-glukozow, fruktoza, glukoza, sacharoza,syrop maltozowy, syrop glukozowy itd).

4. OGRANICZ SÓL I CUKIER – tak jak napisałam wcześniej cukier jest ukryty w większości produktów, nawet w takich które nie powinny go zawierać. Zalecenia WHO wskazują, że człowiek nie powinien dziennie spożywać łącznie więcej niż 25g cukru, jednak im mniej tym lepiej. Badania GUS pokazują, że statystyczny Polak zjada codziennie aż 100g cukru! Nadmiar cukru prowadzi do wielu chorób, zwłaszcza cukrzycy, grzybicy i chorób uzębienia. Szkodzi również nadmiar soli (dopuszczalna dzienna dawka wg WHO to 5g czyli płaska łyżeczka), który prowadzić może do nadciśnienia tętniczego oraz powoduje zatrzymanie wody w organizmie.

5. WYBIERAJ PRODUKTY PEŁNOZIARNISTE – jedząc zdrowo nie musisz rezygnować z węglowodanów pochodzących z produktów mącznych, wybieraj jednak produkty pełnoziarniste. Biała mąką zamień na żytnią, owsianą lub mąkę graham. Zamaist kupować biały chleb wybieraj ten (a najlepiej upiecz sama) z pełnego ziarna z dużą ilością pestek i nasion. Analogicznie postępuj z takimi produktami jak makrony, ryże itd – zamień je na pełnoziarniste lub zamiast nich sięgaj po bogate w składniki odżywcze kasze.

6. WYBIERAJ ZDROWE TŁUSZCZE – nie wszystkie tłuszcze są złe. Wręcz przeciwnie! Nasz organizm potrzebuje odpowiedniej ilości tłuszczy, aby prawidłowo funkcjonować i przyswajać niektóre z witamin. O NNKT czyli o niezbędnych, nienasyconych kwasach tłuszczowych możecie przeczytać więcej TUTAJ.

7. NIE ZAPOMINAJ O PICIU WODY – nasz organizm w 75% składa się z wody, która jest niezbędna do jego prawidłowego funkcjonowania. Odwodnienie organizmu jest niezwykle niebezpieczne (zwłaszcza latem, kiedy bardzo łatwo o nie), dlatego każdego dnia powinniśmy spożywać odpowiednią ilość wody. Wodę i inne płyny (byle były bez cukrów i barwników, np. zielona herbata, świeże soki) powinniśmy pić regularnie w ciągu dnia a nie dopiero wtedy, gdy poczujemy pragnienie.

Ilość spożywanych kalorii jest istotna, ale najważniejsze jest to co jemy i czy dostarczamy organizmowi odpowiednią ilość składników odżywczych (białka, tłuszcze i węglowodany), witamin, minerałów itd. Im mniej przetworzonych rzeczy spożywamy i im więcej w naszej diecie jest świeżych produktów tym dłużej cieszymy się zdrowiem, dlatego przy komponowaniu następnych posiłków pamiętacie o zasadach clean eating.

Podziel się:
Dodano: 21-07-2014