Zdrowe i lekkie ciasta to nie tylko te na bazie pełnoziarnistej mąki czy bez cukru. To także ciasta, których bazą są warzywa. Marchewka, cukinia, buraki – to najpopularniejsi reprezentanci warzyw używanych do wypieku ciast. Moim ulubieńcem z tej trójki jest zdecydowanie marchewka! Dziś mam dla Was sprawdzony przepis na wilgotne i aromatyczne ciasto marchewkowe z kokosową polewą i ksylitolem w roli słodzika.
Składniki (mała keksówka – ok. 20x8cm):
ciasto
- 400g startej na drobnych oczkach marchewki
- 200g płatków owsianych zmielonych na mąkę
- 4 jajka
- 2 łyżki oleju lnianego lub kokosowego
- pół szklanki ksylitolu (ew. 2-3 łyżki miodu)
- 100g orzechów włoskich
- czubata łyżeczka proszku d/p
- 2 łyżeczki cynamonu
- szczypta mielonego kardamonu i imbiru
polewa
- serek Bieluch
- łyżeczka miodu
- 2 łyżeczki wiórek kokosowych
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli. Pod koniec ubijania zwalniamy obroty miksera, dodając żółtka, olej, ksylitol, proszek d/p i przyprawy. Miksujemy na wolnym obrotach tylko do połączenia składników. Dodajemy do masy startą wcześniej marchewkę, zmielone na mąką płatki owsiane i posiekane orzechy. Całość delikatnie mieszamy i przelewamy do natłuszczonej foremki. Pieczemy godzinę w 180°C. Po upieczeniu zostawiamy ciasto do całkowitego ostygnięcia. W tym czasie możemy przygotować kokosową polewę łącząc serek Bieluch z miodem i wiórkami kokosowymi. Gotową polewą smarujemy ciasto z wierzchu, a następnie posypujemy je płatkami migdałowymi. Ciasto można również przełożyć warstwą gęstej polewy.
Do ciasta można dodać również inne orzechy, nasiona czy suszone owoce. Można też ciasto polać rozpuszczoną czekoladą, a następnie posypać je płatkami migdałowymi lub wiórkami kokosowymi. Kwestia dodatków to jak zwykle całkowita dobrowolność :)