Zdrowe i kolorowe życie dziewczyny informatyka

 

Kruche ciastka owsiane z gorzką czekoladą i żurawiną

ciasteczkaowsiane2

Coraz więcej chłodnych, jesiennych wieczorów… Nic tylko zakryć się kocem i spać… Albo zrobić kubek gorącego kakao i, mocząc w nim ciastko, siedzieć pod kocem oglądając ulubiony serial… Wczoraj był właśnie taki dzień, ale nie mam wyrzutów. Mała dawka kompletnego lenistwa nikomu jeszcze nie zaszkodziła. Poza tym zawsze to dobra okazja, żeby upiec ciasteczka, prawda? :) Dziś mam dla Was przepis na kruche ciasteczka owsiane, które są wprost idealne na takie szare, ponure dni. I świetnie pasują do kakao!

Składniki (15-20 szt.):
- 220g płatków owsianych
- 50g cukru trzcinowego
- duże jajko
- 120g masła lub oleju kokosowego
- łyżeczka cynamonu
- aromat migdałowy (opcjonalnie)
- 20g gorzkiej czekolady
- 80g suszonej żurawiny

Masło rozpuszczamy i odstawiamy do ostygnięcia. Płatki owsiane mielimy w młynku na mąkę (nie muszą być całkowicie zmielone, ale muszą być dość drobne), a następnie dodajemy do nich cynamon. W osobnej miseczce ubijamy jajko z cukrem. Gdy masło wystygnie, wlewamy je do masy jajecznej, mieszamy. Zawartość obu misek łączymy ze sobą. Dodajemy posiekaną drobno czekoladę i żurawinę, ponownie mieszamy całość. Miskę przykrywamy folią aluminiową i odstawiamy do lodówki na godzinę. Po wyciągnięciu z lodówki masa będzie dość twarda, ale nie martwcie się, gdy będziemy ją formować w dłoniach, zacznie się robić bardziej plastyczna. Bierzemy do ręki trochę masy i formujemy kulkę, którą następnie spłaszczamy (formujemy okrągłe ciasteczko) i kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Z resztą ciasta postępujemy analogicznie. Gdy wszystkie ciasteczka będą uformowane, wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy 20min. Studzimy przy otwartym piekarniku.

Jedno ciastko (przy założeniu, że z podanych proporcji zrobicie 20szt.) ma:
117kcal / 2B / 6,7T / 13W

Podziel się:
Dodano: 17-11-2014