Zdrowe i kolorowe życie dziewczyny informatyka

 

CHUDY CZWARTEK – pieczone pączki

pieczone paczki

Tłusty czwartek, podobnie jak w zeszłym roku, zaskoczył mnie. Jakoś o nim całkowicie zapomniałam! W tym roku jednak postawiłam sobie za punkt honoru wrzucenie Wam przepisu na bardzo proste i szybkie pieczone pączki, które możecie przygotować sobie i bliskim, jeśli nie chcecie w czwartek zajadać się kupnymi słodkościami i szukacie zdrowszych alternatyw do przygotowania w domu. Pączki są puszyste i pyszne, większość z nich niestety nie doczeka ostygnięcia, dlatego polecam zrobić większą ilość.

Składniki (6 dużych pączków lub 8-9 mniejszych):
- 200g mąki żytniej 2000
- 200g mąki pszennej
- 30g świeżych drożdży
- 2 całe jajka
- 2 żółtka
- 6-7 łyżek cukru lub ksylitolu
- szklanka mleka
- ulubione nadzienie (u mnie domowy dżem truskawkowy na ksylitolu)

W małej miseczce kruszymy drożdże, dodajemy łyżkę cukru i 2 łyżki mąki. Wlewamy powoli ciepłe mleko do uzyskania konsystencji gęstej śmietany, a następnie odstawiamy w ciepłe miejsce. Nasz rozczyn powinien zacząć pracować i podwoić swoją objętość. W tym czasie w dużej misce łączymy ze sobą pozostałe składniki, dodając na koniec gotowy rozczyn. Ciasto zagniatamy do momentu aż będzie elastyczne i nie będzie kleiło się do rak (można podsypać mąką w razie potrzeby). Wyrobione ciasto przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości – ok. 30-60 minut. Uwaga, ciasto lubi uciekać z miski! :D Gotowe ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 1-1,5cm i wycinamy na nim kółka szklanką (jak na pierogi). Na środku co drugiego krążka robimy palcem wgłębienie i nakładamy nasze nadzienie. Potem przykrywamy całość drugim krążkiem i dokładnie sklejamy brzegi. Tak sklejonego pączka formujemy w dłoniach żeby nadać mu oczekiwany kształt i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 20 minut w 170°C (termoobieg), a następnie 5 minut w 180°C (góra) dla uzyskania pięknego brązowego koloru. Po upieczeniu studzimy na kratce. Gotowe pączki można polać lukrem lub roztopioną czekoladą.

Miłośnikom faworków polecam pieczone faworki.

Podziel się:
Dodano: 03-02-2016
  • http://fitnaobcasach.pl/ Magdalena Półtorak

    Ja ciągle biję się z myślami czy skusic się dzić na jakiegoś fit pączka czy nie…