Zdrowe i kolorowe życie dziewczyny informatyka

 

Chłodnik buraczany z ogórkami i rzodkiewką

chlodnik z burakow z rzodkiewka

Lato zagościło u nas na dobre i gdy za oknem jest odczuwalny jakiś milion stopni to naprawdę gotowanie obiadu jest ostatnią rzeczą, na którą mam ochotę. W ogóle nie chce nam się jeść w te upały, ale jak wiadomo jeść trzeba. I tu na ratunek przychodzi chłodnik :)) Wielu osobom wydaje się, że chłodnik jest trudny w przygotowaniu, ale to w rzeczywistości banalnie prosta zupa! Wystarczy pokroić warzywa, zalać kefirem, doprawić i pyszny obiad, idealny na upalne dni, gotowy!

Składniki (5 porcji):

  • 1l płynu (zsiadłe mleko, kefir lub maślanka – najlepiej mix dwóch z nich)*
  • 500g ugotowanych buraków (kupuje gotowe w Lidlu), startych na grubych oczkach
  • 3 duże ogórki gruntowe, pokrojone w kostkę lub starte na grubych oczkach
  • pęczek rzodkiewki, posiekanej
  • garść posiekanego koperku
  • garść posiekanego szczypiorku
  • 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • dodatkowo: 4 jajka na twardo (przekrojone na pół lub drobno posiekane)
  • Wszystkie warzywa wrzucamy do garnka, zalewamy płynem, dodajemy czosnek i doprawiamy do smaku. Podajemy z jajkami. Najlepiej smakuje jak czosnek się „przegryzie” (wystarczy wstawić na godzinę do lodówki przed podaniem).

    *u mnie dzisiaj np 750g maślanki i 400g kefiru

    Podziel się:
    Dodano: 11-06-2019
    W kategorii: Odżywianie
    Tagi: , , , ,