Zdrowe i kolorowe życie dziewczyny informatyka

 

Chilli con carne

chilli con carne

To jedna z tych propozycji obiadowych, które lubię najbardziej. Mnóstwo kolorowych warzyw, mielone mięso i aromatyczne przyprawy. I moja ukochana czerwona fasola, mniaaaam! Zawsze robiłam chilli con carne na oko, ale w tym tygodniu udało mi się mniej więcej spisać proporcje wszystkich wykorzystanych produktów, żeby móc podzielić się z Wami przepisem.

Składniki:

  • 500g mięsa mielonego
  • 1,5 puszki krojonych pomidorów z puszki
  • 6 łyżek czerwonej fasoli z puszki
  • 5 łyżek kukurydzy z puszki
  • duża cebula, posiekana
  • mała czerwona papryka, pokrojona
  • 2-3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • przyprawy (u mnie słodka papryka, bazylia, oregano, kumin)
  • Cebulę szklimy. Po kilku minutach dodajemy paprykę i czosnek. Gdy papryka lekko zmięknie dodajemy mięso. Gdy mięso nie będzie już surowe, dodajemy pomidory (można je wcześniej zblendować- ja tak robię), fasolę, kukurydzę i doprawiamy wg własnego uznania. Ja podaję z ryżem, posypane kolendrą lub zielona pietruszką.

    Podziel się:
    Dodano: 27-02-2019