Zdrowe i kolorowe życie dziewczyny informatyka

 

Bułeczki drożdżowe z cebulką i czarnuszką

bułeczkizczarnuszką-miniaturka

Do tej pory gdy widziałam pieczywo z czarnuszką to kręciłam nosem i sięgałam po to tradycyjne – z makiem lub sezamem. Gdy jednak w przesyłce od firmy Skworcu znalazłam paczuszkę z czarnuszką – postanowiłam przełamać się i spróbować upiec bułeczki, które wreszcie mi zasmakują. Dałam sobie – z właściwie czarnuszce – drugą szansę i nie żałuję!

bułeczki z czarnuszką (1)

Dlaczego właściwie nie lubiłam czarnuszki? Przez jej charakterystyczny, bardzo intensywny, ziołowy posmak. Do tej pory był on dla mnie zbyt dominujący. Jednak gdy odpowiedni dobierze się proporcje składników naszych wypieków – czarnuszka, mimo że jest wyczuwalna, przestaje dominować i wspaniale uzupełnia pieczywo.

Składniki:
- 2 szklanki mąki
- szklanka ciepłej wody
- kostka świeżych drożdży
- 2 łyżki czarnuszki
- łyżeczka cukru
- łyżeczka soli
- 2 cebule średniej wielkości
- przyprawa do pizzy

Przygotowanie:
1. Cebulkę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy aż zmięknie i się zarumieni. Odstawiamy od ostudzenia.
2. Do miski wsypujemy drożdże z cukrem, całość zalewamy ciepła wodą. Przykrywamy, odstawiamy na 5 minut.
3. Dodajemy mąkę z solą i ponownie odstawiamy przykrytą miskę na pół godziny (najlepiej w ciepłe miejsce, żeby ciasto mogło swobodnie wyrosnąć).
4. Kiedy ciasto wyrośnie dodajemy do niego ostudzoną cebulę, przyprawę do pizzy (płaską łyżkę) i mieszamy całość.
5. Ciasto możemy formować w klasyczne, okrągłe bułeczki i piec na blasze. Ja jednak ułatwiam sobie sprawę i piekę bułeczki w formie na muffiny.
6. Bułeczki posypujemy czarnuszką.
7. Wkładamy do pieca nagrzanego do 180 st. i pieczemy przez ok. 25 minut.

bułęczki z czarnuszką (5)

Do ciasta dodałam jedynie cebulkę, dzięki czemu otrzymałam klasyczne, śniadaniowe bułeczki. Jeśli jednak mamy ochotę na odrobinę szaleństw lub pieczemy bułeczki na piknik lub przekąskę w podróży – możemy dodać do środka drobno pokrojoną szynkę lub upiec bułeczki z suszonymi pomidorami. Warto eksperymentować z dodatkami.

Podziel się:
Dodano: 27-08-2013
W kategorii: Odżywianie
Tagi: