Brownie to zdecydowanie mój ulubiony rodzaj ciasta czekoladowego. Aromatyczne, lekko wilgotne – raj dla takiego czekoladoholika jak ja! Dawno nie robiłam ciast tego typu, właściwie dawno w ogóle nic nie piekłam… Dlatego postanowiłam wykorzystać ostatni rodzinny obiad i ‘obowiązek’ zrobienia deseru wzięłam na siebie :) Tak o to powstało brownie z masłem orzechowym.
Składniki:
- 250 gr gorzkiej czekolady
- 200 gr masła
- 250 gr cukru
- 150 gr mąki
- 4 jajka
- 2 łyżki kakao
- 250 gr masła orzechowego
Do rondelka wrzucam masło i gdy zacznie się roztapiać dodaję połamaną w kostkę czekoladę oraz cukier. Pozostawiam na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając aż masa będzie jednolita. Odstawiam na ok. 5min a następnie dodaję pojedynczo jajka, miksując cały czas masę. Na koniec wsypuję kakao i mąkę i jeszcze chwile miksuję.
Czekoladową masę wylewam na blachę wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia i na wierzch nakładam masło orzechowe. Zrobiłam to z użyciem rękawa cukierniczego, ale można też nakładać łyżeczkę a potem jej drugą końcówką rozprowadzić nierównomiernie na wierzchu. Całość wstawiam do nagrzanego do 180st. piekarnika na 25 minut.
Orzechowa nuta jest ciekawym urozmaiceniem. Podkreśla mocno czekoladowy smak ciasta a jednocześnie sprawia, że momentami jest ono lekko słonawe. Ciasto jest dość zbite, niektórzy mogą nawet powiedzieć że jest ciężkie. Jest, ale taki jest wg mnie urok brownie :)