Zdrowe i kolorowe życie dziewczyny informatyka

 

Bezglutenowy murzynek migdałowy bez laktozy

bezglutenowy murzynek migdalowy

Z wszystkich ciast najbardziej lubię chyba jednak te czekoladowe. Generalnie w deserach – jeśli zapomnę na chwilę o zdrowym odżywianiu :p -wyznaję zasadę im więcej czekolady, tym lepiej. Nie muszę jednak (podobnie jak Wy) rezygnować z ulubionych ciast i deser w obawie o sylwetkę i zdrowie. Mam dziś dla Was przepis na przepyszne, mocno czekoladowe ciasto czekoladowe niezawierające glutenu i laktozy. Świetnie sprawdzi się u osób cierpiących na nietolerancje pokarmowe. To solidna porcja zdrowej słodyczy!

Składniki (keksówka o wym.):
- 200g zmielonych na mąkę migdałów
- 150g gorzkiej czekolady (u mnie 70%)
- 100g ksylitolu
- 4 średnie jajka
- 2 łyżki oleju kokosowego
- łyżeczka proszku d/p

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do ostudzenia. Białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka miksujemy z ksylitolem aż masa zrobi się puszysta, a następnie dodajemy czekoladę i olej – całość mieszamy. Pianę z białek delikatnie łączymy z pozostałymi składnikami. Masę przelewamy do silikonowej foremki i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C (termoobieg). Pieczemy 40 minut. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Można polać roztopioną czekoladą i posypać ulubionymi dodatkami.

Wartość odżywcza w 1 kawałku: ~300kcal i BTW 8/24/21*.
*przy założeniu, że ciasto podzielimy na 10 części

Podziel się:
Dodano: 10-12-2016