Zdrowe i kolorowe życie dziewczyny informatyka

 

Bezglutenowy leśny mech – ciasto szpinakowe z kremem straciatella

bezglutenowy lesny mech

To jedno z tych ciast, które zachwycają swoją niecodzienną formą i kolorem. Jest połączeniem biszkoptowego ciasta z puszystym kremem i owocami. Już na sam jego widok człowiek czuje wiosnę :) Przygotowuję je zazwyczaj na bazie tradycyjnej kremówki, ale dzięki użyciu ksylitolu i mąki ryżowej jest ono zdrowsze niż tradycyjna wersja. Możecie jednak z powodzeniem sam krem przygotować na bazie bitej śmietany kokosowej (jak to zrobić podpowiem w dalszej części postu).

Składniki (tortownica o śr. 26cm):
ciasto
- 250g świeżego szpinaku
- 300g mąki ryżowej
- 7 jajek
- 120g ksylitolu zmielonego na puder
- 3/4 szklanki oleju rzepakowego lub kokosowego w formie płynnej
- 2 łyżeczki proszku d/p
krem
- 700ml śmietany kremówki 36%
- 4 łyżki ksylitolu zmielonego na puder
- 6 kostek posiekanej gorzkiej czekolady
- 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w niewielkiej ilości gorącej wody (ostudzone) – można pominąć
- ziarna z laski wanilii lub ekstrakt waniliowy
dodatki
- owoce leśne do dekoracji
- 2-3 łyżki dżemu z owoców leśnych – opcjonalnie

Szpinak blendujemy. Jajka miksujemy z ksylitolem aż masa nabierze puszystości. Miksując dalej na niskich obrotach dodajemy partiami mąkę z proszkiem do pieczenia i olej. Na koniec dodajemy szpinak i całość jeszcze chwilę miksujemy (tylko do połączenia się składników). Gotową masę przelewamy do tortownicy, wyłożonej od spodu papierem do pieczenia i wysmarowanej po bokach tłuszczem. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180ºC (góra-dół) i pieczemy ok. 40 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia, a następnie ostrym nożem odkrawamy wierzch ciasta, uzyskując równy placek. Odciętą część ciasto drobno kruszymy w miseczce.

Schłodzoną śmietanę ubijamy z ksylitolem. Gdy śmietana będzie gęsta dodajemy pozostałe składniki i jeszcze krótko miksujemy. Gotową masę wykładamy na ciasto posmarowane wcześniej cienką warstwą dżemu z owoców leśnych, a wierzch posypujemy pokruszonym wcześniej ciastem. Dekorujemy wierzch ulubionymi owocami (świetnie sprawdzają się owoce leśne lub granat) i – jeśli nie mamy zamiaru podawać ciasta od razu – odstawiamy do lodówki.

Tak wygląda ciasto w przekroju:

bezglutenowy lesny mech

Śmietanę można zastąpić stałą częścią litrowego mleczka kokosowego. Aby przygotować z niej bitą śmietanę należy postępować analogicznie jak w przypadku kremówki.

Jeżeli chcecie przygotować ciasto z mrożonego szpinaku – musicie dać go więcej (ok. 400-450g) i przed blendowaniem rozmrozić na sitku i mocno odcisnąć z nadmiaru wody.

Thermomix: przepis do wykonania w TM.

Podziel się:
Dodano: 25-02-2017
  • dziewczynainformatyka

    nie czuć :)