Coraz bliżej święta, coraz bliżej święta :) A jak święta to też pierniczki! Na świąteczną atmosferę składa się wiele elementów, ale wg mnie to właśnie pierniczki królują podczas przedświątecznych przygotowań. Uwielbiam ten cudowny zapach korzennych przypraw, który unosi się w domu podczas ich pieczenia. Dziś mam dla Was sprawdzony przepis na bezglutenowe pierniczki bez jajek. Są nie tylko pyszne, ale też świetnie nadają się do polukrowania i powieszenia na choinkę lub do podarowania w prezencie bliskiej osobie.
Składniki (30-40 pierniczków):
- 170g mąki gryczanej
- 100g mąki kukurydzianej
- 40g mąki ryżowej
- 100g masła
- 6 łyżek płynnego miodu
- 2 łyżeczki BG proszku do pieczenia
- 4 łyżeczki przyprawy do piernika
- 4 łyżeczki łuskanego słonecznika
- 2 łyżeczki mielonego lnu
W rondelku roztapiamy masło z miodem. Do miski dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika, siemię lniane i zmielony wcześniej na mąkę słonecznik. Suche składniki powoli dodajemy do rondelka z masłem i miodem, mieszamy wszystko do uzyskania gładkiej masy. Masa jest błyszcząca i dość krucha. Ciasto dzielimy na pół, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na pół godziny do lodówki. Schłodzone ciasto wałkujemy (ja na początku rozpłaszczam je ręką dociskając do stolnicy, gdyż ciasto jest dość kruche i może się łamać) i wycinamy z niego pierniczki dowolnego kształtu. Wycięte pierniczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego do 180°C. Pieczemy 10 minut. Po upieczeniu pierniczki trzeba całkowicie wystudzić. Przechowujemy je w metalowej puszce, ewentualnie w papierowej torbie.

Jeżeli chcecie powiesić później udekorowane pierniczki na choince, przed włożeniem ich do piekarnika wytnij małym nożykiem lub słomką (ten sposób sprawdza się u mnie najlepiej) dziurkę w każdym ciastku. Po upieczeniu przewleczesz przez otwór ozdobną wstążkę i powiesisz udekorowane pierniczki na świątecznym drzewku.
Pingback: Kruche bezglutenowe pierniczki bez jajek – Fitkot