Zdrowe i kolorowe życie dziewczyny informatyka

 

Biszkopt kokosowy z truskawkami (bezglutenowe ciasto z truskawkami)

bezglutenowe ciasto kokosowe z truskawkami

Obiecałam Wam przepis jak będzie zjadliwe, a że jest pycha to wrzucam Wam go szybciutko póki Franek śpi. Robiłam je ostatnio na (nieco za) dużej blaszce (26x26cm) dlatego wyszło mi takie niskie, ale wiecie co? Mi ono w tej formie bardzo odpowiada bo nie jest w ogóle suche (mąka kokosowa ma tendencję do przesuszania wypieków). Myślę, że tortownica 22-26cm powinna być ok.

Składniki:
- 5 jajek
- 50g ksylitolu
- 50g mąki kokosowej
- łyżka dowolnego oleju w postaci płynnej
- szczypta proszku d/p
- owoce na wierzch (dałam ok 400g truskawek, pokrojonych na kawałki)
- opcjonalnie do posypania – wiórki kokosowe i/lub płatki migdałowe

Białka ubijamy na sztywną pianę dodając pod koniec miksowania ksylitol (można użyć innego słodzidła, np erytrytol lub syrop z agawy). Dodajemy żółtka, olej, mąkę i proszek d/p i całość delikatnie mieszamy (ja robię to mikserem na małych obrotach, ale proszę nie zgłaszać się z reklamacjami jak też tak zrobicie i Wam całość opadnie, bezpieczniejsza będzie szpatułka). Masę przekładamy do formy wyłożonej od spodu papierem do pieczenia i wysmarowanej po bólach cienko tłuszczem. Układamy na wierzchu owoce, całość posypujemy wiórkami i płatkami owsianymi. Ciasto wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 170℃ (termoobieg). Pieczemy 30min.

Thermomix: przepis do wykonania w TM.

Podziel się:
Dodano: 06-06-2018