Uwielbiam zdrowe zamienniki słodyczy i nie będąc na ścisłej redukcji często po nie sięgałam. Moimi ulubionymi fit słodyczami są batoniki proteinowe, które nie tylko zaspokajają ochotę na słodkie, ale też dostarczają cennych makroskładników. Ponadto są one świetnym sposobem na szybkie uzupełnienie białka i węglowodanów po treningu. Dziś mam dla Was przepis na pyszne batoniki proteinowe z żurawiną i migdałami.
Składniki (10szt):
- 150g płatków owsianych
- 2 białka jaj
- 60g odżywki białkowej (użyłam moją ulubioną truskawkową odżywkę)
- 8 łyżek mleka
- 50g suszonej żurawiny
- 50g płatków migdałów
- 2 łyżki siemienia lnianego
Wszystkie suche składniki wsypujemy do miski. Dolewamy mleko i białka jaj (nie ubijamy ich wcześniej na pianę), całość dokładnie mieszamy. Masa jest gęsta, ale nie jest całkiem zwarta. Gotową masę przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, formujemy prostokąt. Pieczemy 20 minut w 200°C. Odstawiamy do wystygnięcia, a następnie kroimy na równe prostokąty. Można polać wierzch roztopioną czekoladą.
Jeden batonik (przy założeniu, że upieczone ciasto podzielimy na 10 części) ma:
140kcal / 9,5B / 4,7T / 15,5W