Zdrowe i kolorowe życie dziewczyny informatyka

 

Batony proteinowe z migdałami i żurawiną

batony proteinowe zurawina migdały

Uwielbiam zdrowe zamienniki słodyczy i nie będąc na ścisłej redukcji często po nie sięgałam. Moimi ulubionymi fit słodyczami są batoniki proteinowe, które nie tylko zaspokajają ochotę na słodkie, ale też dostarczają cennych makroskładników. Ponadto są one świetnym sposobem na szybkie uzupełnienie białka i węglowodanów po treningu. Dziś mam dla Was przepis na pyszne batoniki proteinowe z żurawiną i migdałami.

Składniki (10szt):
- 150g płatków owsianych
- 2 białka jaj
- 60g odżywki białkowej (użyłam moją ulubioną truskawkową odżywkę)
- 8 łyżek mleka
- 50g suszonej żurawiny
- 50g płatków migdałów
- 2 łyżki siemienia lnianego

Wszystkie suche składniki wsypujemy do miski. Dolewamy mleko i białka jaj (nie ubijamy ich wcześniej na pianę), całość dokładnie mieszamy. Masa jest gęsta, ale nie jest całkiem zwarta. Gotową masę przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, formujemy prostokąt. Pieczemy 20 minut w 200°C. Odstawiamy do wystygnięcia, a następnie kroimy na równe prostokąty. Można polać wierzch roztopioną czekoladą.

Jeden batonik (przy założeniu, że upieczone ciasto podzielimy na 10 części) ma:
140kcal / 9,5B / 4,7T / 15,5W

Podziel się:
Dodano: 04-03-2015
  • kaleighla

    czadowe! na pewno spróbuję :)

  • Kas

    Co mozna zamiast mleka ? Aby było cos bez laktozy :-)

    • dziewczynainformatyka

      spróbuj z wodą lub jogurtem/mlekiem bez laktozy

  • patosquad

    odwieczne pytanie: co zamiast odżywki? :)

    • dziewczynainformatyka

      możesz spróbować dodać mąkę i słodzik

  • http://misscommando.blogspot.com/ Marlena – Miss Commando

    Świetny przepis, można sporo zaoszczędzić, a i smak na pewno przebija te sklepowe :)

  • Ewa

    siemie lniane zmielone?

  • highgrll

    Ile mniej wiecej wyniesie makro bez siemienia lnianego? Bo chciałabym jak najmniej tłuszczów.

    • dziewczynainformatyka

      policzenie tego zajmie Ci dokładnie tyle samo czasu co mi ;) ja naprawdę nie znam wartości wszystkich produktów na pamięć.

  • Anna Karolina Kłos

    Nie miałam żurawiny, więc dodałam suszone śliwki, dosypałam odrobinę pestek dyni, dwie kostki czekolady 90%, łyżkę mielonych orzechów laskowych, odrobinę przypraw (cynamon, kardamon, goździk). zamiast zwykłego mleka, mleko migdałowe.Piecze się w chwili obecnej, Mam nadzieję, że będzie ok.