Na blogu już dawno nie było żadnej propozycji na zdrowe i pożywne batoniki, które świetnie sprawdzą się jako zdrowa przekąska w trakcie dnia, np. na drugie śniadanie czy podwieczorek. Dzisiaj będzie więc nowy przepis na szybkie i proste batoniki marchewkowe z bakaliami, które przypadną do gustu każdemu łasuchowi. Pełne ulubionych bakalii, mięciutkie i aromatyczne, słodzone miodem lub syropem z agawy.
Składniki (8 dużych batoników):
- 200g obranej marchewki, startej na grubych oczkach
- 100g płatków owsianych
- 100g posiekanych orzechów (u mnie migdały)
- 80g mąki (dałam pszenną pełnoziarnistą)
- 50g słonecznika
- 50g rodzynek lub suszonej żurawiany
- 25g sezamu
- 80g płynnego miodu lub syropu z agawy
- 50g płynnego oleju (u mnie słonecznikowy)
- 2 jajka
Olej roztrzepujemy z miodem i jajkami. W dużej misce mieszamy pozostałe składniki, a następnie dodajemy olej z miodem i jajkami. Całość dokładnie mieszamy, a następnie całość przekładamy na blaszkę (20x20cm*) wyłożoną papierem do pieczenia, dociskając masę mocno dłonią (na wysokość ok. 1,5cm), żeby była zwarta. Foremkę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 160°C (termoobieg). Pieczemy 45min, a następnie odstawiamy do ostygnięcia. Po ostudzeniu kroimy powstałe ciasto na dowolną ilość batoników.
Wartość odżywcza w 1 batoniku: ~ 310kcal i BTW 9/18/32.
(przy założeniu, że z podanych proporcji zrobimy 8 batoników)
*jeśli nie macie takiej foremki, można masę wyłożyć na większą foremkę. Wystarczy dłońmi uformować z masy kwadrat lub prostokąt, a następnie mocno docisnąć.
WERSJA PRZEPISU GOTOWA DO DRUKU: KLIK.