Zdrowe i kolorowe życie dziewczyny informatyka

 

Batoniki kokosowe

batony kokosowe dwukolorowe

Pestki i ziarna to niezwykle wartościowe składniki diety i nie powinno ich zabraknąć na niczyim talerzu! Wiem jednak, że sporo osób ma problem z tym gdzie je przemycić w naszym menu. Można nimi posypać owsiankę, dodać do zupy, ale co dalej? Można wykorzystać je do przygotowania wartościowych, zdrowych deserów i batoników – będą ich idealną podstawą.

Składniki:
ciemna masa

  • szklanka pestek (ok 150g)- u mnie słonecznik i dynia
  • szklanka (ok 120g) mąki kokosowej
  • 150g suszonych daktyli bez pestek, zalanych gorącą wodą i odcedzonych
  • 40g kakao lub karobu
  • banan
  • jasna masa
  • 100g wiórków kokosowych
  • 1/4szklanki (ok 40g) oleju kokosowego, roztopionego
  • 2 czubate łyżki stałej części mleczka kokosowego*
  • łyżka syropu daktylowego lub z agawy/klonowego
  • Pestki mielimy na mąkę i blendujemy ze składnikami ciemnej masy. Masę wykładamy do foremki wyłożonej folią spożywczą. Składniki jasnej masy mieszamy, wykładamy na ciemną masę. Wierzch wyrównujemy. Całość wstawiamy do lodówki na 2-3godz.

    *można zastąpić dodatkową porcją oleju

    Podziel się:
    Dodano: 25-02-2019