Zdrowe i kolorowe życie dziewczyny informatyka

 

Bataty pieczone z masłem orzechowym

bataty pieczone z maslem orzechowym

Szukacie ciekawego pomysłu na batata? Polecam Wam tę , pewnie dla wielu z Was nietypową, wersję – batata pieczonego z masłem orzechowym. Gwarantuję, że zaskoczy Was (oczywiście pozytywnie) ten wyjątkowy smak!! Masło orzechowe podkręca i tak słodki smak batata, a mix suszonych ziół przełamuje w fajny sposób tę słodycz, powodując że danie nie jest mdłe. Można zajadać je same w formie przekąski lub użyć jako dodatku do dania głównego.

Składniki (2-3 porcje):
- 1 duży batat, obrany ze skórki
- łyżka masła orzechowego
- łyżeczka płynnego oleju kokosowego
- ulubione przyprawy (u mnie mix grecki Kotanyi)

Batata kroimy w dosyć duże kawałki (znacznie większe niż frytki – można w plasterki, półplasterki albo „ósemki”) i przekładamy do miski. Dodajemy masło orzechowe, olej i przyprawy. Wszystko mieszamy, żeby “glazura” dokładnie oblepiła wszystkie kawałki batata i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, a następnie wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C (góra-dół). Pieczemy 25-35min (czas zależy od wielkości kawałków, wystarczy sprawdzić miękkość widelcem podczas pieczenia).

Podziel się:
Dodano: 19-01-2018
W kategorii: Odżywianie
Tagi: ,
  • https://zielonautopia.blogspot.com/ Zielona Utopia

    To musi być przepyszne! =)