Nasiona chia są niezwykle bogate w substancje odżywcze. Prawie 15% ich składu stanowi białko a większość węglowodanów pochodzi z zawartego w tych małych, czarnych kuleczkach błonnika. Ponadto zawierają drogocenne kwasy omega-3, które regulują pracę układu hormonalnego, nerwowego oraz wpływają korzystnie na pracę serca, mózgu i narządu wzroku. Coraz więcej osób chętnie po nie sięga, jednak większość przygotowuje z nich pudding. Ja dziś mam dla Was propozycję jak te małe skarbnice zdrowia wykorzystać przygotowując pyszne i puszyste placuszki.
Składniki na ok. 5 placuszków:
- łyżka (10g) nasion chia
- 2 łyżki (20g) płatków owsianych
- 2 łyżki (20g) mąki razowej
- łyżka (20g) mielonego lnu
- 40g banana
- 3 łyżki wody
- jajko
- łyżka (10g) odżywki białkowej (u mnie śmietankowo-biszkoptowa) – można pominąć
- cynamon
- szczypta proszku d/p
Banana rozgniatamy widelcem. Płatki owsiane nalewamy odrobiną gorącej wody i odstawiamy na 5 minut aż napęcznieją. Jajko roztrzepujemy z wodą, dodajemy nasiona chia i odstawiamy na przynajmniej 5-10 minut aż nasionka zaczną zwiększać swoją objętość. Po tym czasie łączymy ze sobą wszystkie składniki a z powstałej masy formujemy na patelni placuszki. Smażymy na patelni z dwóch stron.
Cała porcja ma 355kcal 25B / 11T / 44W .
Bez odżywki białkowej 318kcal 17B / 11T / 43W .
Pingback: Health Box – zdrowe niespodzianki prosto pod Twoje drzwi! | Lifestyle | Dziewczyna Informatyka