Soczewica jest niskokaloryczna, posiada niski indeks glikemiczny, a ponadto zawiera dużą ilość białka (prawie 30g na 100g suchego produktu). Dodatkowo jest cennym źródłem witamin z grupy B, kwasu foliowego, magnezu, synku, fosforu i żelaza. Dzięki zawartości błonnika wspomaga proces odchudzania i pomaga utrzymać odpowiedni poziom glukozy we krwi. Krótko mówiąc, soczewica to niezwykle wartościowy produkt, który znajduje zastosowanie w wielu potrawach (i to nie tylko wegetariańskiej).
Dziś mam dla Was obiecany przepis na aromatyczną i rozgrzewającą zupę z czerwonej soczewicy. Niezwykle prosta w przygotowaniu, a w smaku… Dla mnie prostu rewelacyjna!
Składniki:
- 250g czerwonej soczewicy
- duża marchewka
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2-3 ziemniaki
- 1,5l bulionu warzywnego
- puszka pomidorów bez skórki
- kolendra (2 łyżeczki)
- majeranek (2 łyżeczki)
- kminek (2 łyżeczki)
- chilli (łyżeczka)
- sól i pieprz do smaku
- zielona pietruszka
- łyżka oleju
Marchewkę i ziemniaki obieramy, płuczemy pod zimną wodą i kroimy w małą kostkę. Cebulę również kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju z czosnkiem pokrojonym w plasterki. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy do niej marchewkę, ziemniaki i ziarna soczewicy. Całość zalewamy bulionem i zblendowanymi pomidorami z puszki. Gotujemy ok. 20-30 minut. Podczas, gdy zupa się gotuje w moździerzu rozgniatamy wszystkie przyprawy* a na koniec dodajemy je do gotującej się zupy. Zupa jest gotowa, gdy warzywa będą miękkie a soczewica się rozpadnie. Przed podaniem każdy talerz z zupą posypujemy posiekaną zieloną pietruszką.
* Jeśli nie macie moździerza, kupcie kolendrę i kminek w wersji zmielonej.
Zupa wychodzi dość gęsta, co mi bardzo odpowiada (jeśli jednak dla Was będzie za gęsta, wystarczy dolać do niej trochę wody lub bulionu). Zdrowa, sycąca i rozgrzewająca.