Zdrowe i kolorowe życie dziewczyny informatyka

 

Kasza manna (dla niemowlaka i nie tylko) na 3 sposoby

kasza manna

Jestem fanką wszelkiego rodzaju kasz. Gdy zaczęliśmy rozszerzać dietę Frania to i w Jego menu nie mogło kasz zabraknąć. Są nie tylko smaczne i niezwykle wartościowe, ale i bardzo uniwersalne – można je przygotowywać zarówno na słodko, jak i na słono. Naszą ulubioną kaszą jest kasza jaglana, jednak nie brakuje w naszej kuchni również innych kasz – w tym znanej mi z dzieciństwa kaszy manny. Dzisiaj dzielę się moimi sprawdzonymi propozycjami na jej podanie maluszkowi :)

1. Delikatne naleśniki

Składniki (ok. 8szt):
- szklanka kaszy manny
- 400ml wody w temperaturze pokojowej (lub mleka, może być zimne)
- 2 jajka
- łyżka roztopionego masła

Kaszę zalewamy płynem i odstawiamy na 20-30min (można zalać wieczorem i odstawić na noc do lodówki). Dodajemy pozostałe składniki i całość blendujemy. Smażymy jak tradycyjne naleśniki. Jeśli masa jest trochę za gęsta – dodajemy więcej wody.

Z naleśników możecie przygotować w łatwy sposób makaron (do zupy lub do podania z sosem) – wystarczy ciasno zrolować naleśniki, a następnie pociąć je na cienkie ślimaczki. Po “rozplątaniu” wszystkich ślimaczków makaron wygląda mniej więcej tak:

nalesniki z kaszy manny

2. Na gęsto, do jedzenia łyżeczką

Składniki:
- 450g płynu (woda/mleko) – my lubimy bardzo na domowym mleku kokosowym
- 70g kaszy manny
- łyżeczka masła
- trochę ziarenek wanilii (można pominąć)

Wszystko umieszczamy w garnku i na małym lub średnim ogniu podgrzewamy całość (mieszając od czasu do czasu) aż kasza zgęstnieje.

kasza manna na gesto

3. Puszyste placuszki

Składniki (2 porcje/ok. 12szt.):
- pół szklanki kaszy manny
- pół szklanki mleka (roślinne lub krowie)
- duże jajko lub 2 małe
- 2 łyżeczki oleju kokosowego (rozpuścić)
- dojrzały banan

Kaszę mannę zalewamy mlekiem i odstawiamy na kwadrans żeby kasza wchłonęła płyn i zgęstniała. Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka mieszamy z kaszą, wiórkami kokosowymi i rozgniecionym bananem, a następnie dodajemy pianę z białek. Całość delikatnie mieszamy. Smażymy z dwóch stron na złotobrązowy kolor.

pancakes z kaszy manny

Wszystkie przepisy można zrobić z wykorzystaniem zarówno kaszy błyskawicznej, jak i “normalnej”.

Podziel się:
Dodano: 18-11-2018