Twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem – klasyk wśród śniadań i kolacji w wielu domach. Przygotowuje się go szybko, jest sycący i lekki. Dodatek rzodkiewki szczypiorku sprawia, że jest dodatkowo niezwykle świeży w smaku. Ostatnio zrobiłam go jednak nieco inaczej – w formie gładkiej pasty na kanapkę i ta forma znacznie bardziej mi odpowiada. Może dlatego, że nie czuję chrupiącej w zębach rzodkiewki, a którą dopiero od niedawna się przepraszam.
Do pasty potrzebujemy dokładnie tych samych składników co do klasycznego twarogu z rzodkiewką i szczypiorkiem, tj. na porcję dla 2 osób: pół kostki twarogu, kilka rzodkiewek, trochę szczypiorku (wg uznania), 2-3 łyżek jogurtu naturalnego i przyprawy (u mnie tylko sól i odrobina pieprzu). Różnica jest taka, że zamiast mieszać wszystko widelcem blendujemy wszystkie składniki aż powstanie jednolita masa o pięknym, miętowym kolorze.
Pasta jest bardzo aromatyczna, świetnie smakuje z ciemnym pieczywem posmarowanym wcześniej masłem. Do tego trochę świeżych warzyw na wierzchu i pyszne, zdrowe śniadanie (lub kolację) w wiosennym klimacie mamy gotowe w zaledwie kilka minut.