Zdrowe i kolorowe życie dziewczyny informatyka

 

Wielkanocne zajączki drożdżowe (bułeczki pszenne)

drozdzowe zajaczki wielkanocne

To jeden z tych przepisów, które znacząco odbiegają składem od pozostałych. Znajdziecie tu białą mąkę, mleko, trochę cukru… Ale dzielę się z Wami tym przepisem, bo to tradycyjne, pszenne bułeczki, które czasem goszczą i na naszym stole. Taki smak dzieciństwa od czasu do czasu. Jeszcze ciepłe, posmarowane masłem – bajka! W Wielkanoc przygotowałam je w formie zajączków, które pięknie się prezentują.

Składniki (7-8szt):
zaczyn
- 30 g świeżych drożdży (pokruszone)
- 5 łyżek letniego mleka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 10 g cukru
ciasto właściwe
- 550 g mąki pszennej
- 150 g letniego mleka
- 100 g letniej wody
- 30g miękkiego masła
- jajko
- łyżeczka soli

Przygotowujemy zaczyn mieszając w miseczce wszystkie jego składniki, a następnie odstawiając go pod przykryciem na 15 minut, żeby uaktywnić drożdże (zaczyn powinien zwiększyć w tym czasie swoją objętość). Do dużej miski wlewamy mleko i wodę, a następnie dodajemy pozostałe składniki oraz zaczyn. Całość wyrabiamy dłońmi (lub mikserem – końcówkami do ciasta drożdżowego), a następnie przekładamy ciasto na stolnicę, zagniatamy w kulkę i wkładamy do miski wysmarowanej cienko tłuszczem. Miskę przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 45min (ciasto powinno znacząc urosnąć).

Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę wysypaną cienko mąką i dzielimy na 7-8 części – każda część będzie potrzebna do przygotowania jednego zajączka (tj. jednej bułki). Z każdej części wydzielamy dwa elementy: jedną dużą część (4/5 całości) i jedną małą (1/4 całości). Z dużej części formujemy kulkę, którą delikatnie spłaszczamy i układamy na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia – to będzie nasz tułów. Małą kulkę dzielimy ponownie – tym razem na 2/3 i 1/3. Z większej części ponownie formujemy kulkę i doczepiamy do tułowia – to będzie głowa. Z mniejszej kulki odrywamy dwa małe kawałki (jeden wielkości ziarnka grochu, drugi trochę większy) – mniejszy doczepiamy jako nosek, większy z tyłu jako ogon. Z pozostałej części formujemy dwa ruloniki, które spłaszczamy i doczepiamy jako uszy. Można dodatkowo uszy docisnąć wzdłuż wykałaczką tworząc wgłębienia. Wykałaczką również robimy wgłębienie na pyszczek i – ewentualnie – wąsy. Oczy robimy z dwóch ziarenek czarnego pieprzu.

drozdzowe zajaczki wielkanocne

Króliczki odstawiamy jeszcze na 15 min (musi być między nimi odległość, bo jeszcze urosną), a następnie wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180st (góra-dół) i pieczemy 25min.

Thermomix: przepis do wykonania w TM.

Podziel się:
Dodano: 16-04-2017