Zdrowe i kolorowe życie dziewczyny informatyka

 

Spaghetti z pulpecikami w sosie pomidorowym

fitspaghetti

Wiele osób będących na diecie rezygnuje niepotrzebnie z wielu produktów. Tymczasem Ci, którzy zdrowo się odżywiają, wiedzą, że kluczem do sukcesu nie jest ograniczanie a świadome wybieranie produktów spożywczych oraz ich odpowiednie bilansowanie w każdym posiłku. Dziś mam dla Was przepis na pyszne spaghetti, które spokojnie możecie jeść na redukcji i które jest naprawdę proste w przygotowaniu. Chcę Wam też pokazać, że do pulpetów nie trzeba dodawać wcale jajek czy, co gorsza, bułki tartej.

Składniki (na ok. 20 małych pulpecików):
pulpeciki
- 0,5kg mielonego mięsa z indyka
- duża cebula
- sól, pieprz + opcjonalnie: bazylia, słodka lub ostra papryka
sos pomidorowy
- 400-500g przecieru lub sosu pomidorowego (można kupić gotowy w kartoniku lub butelce)
- pół pęczka bazylii
- duża cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- pół szklanki wody
- sól, pieprz
dodatkowo
- 1,5l bulionu warzywnego

Pulpeciki: cebulę kroimy z drobną kostkę i podsmażamy do zeszklenia. Mięso łączymy z cebulą, doprawiamy i mieszamy masę. Formujemy pulpeciki wielkości orzecha włoskiego lub nieco większe, a następnie wrzucamy je do garnka z gotującym się bulionem. Gotujemy 5-10 minut od wypłynięcia pulpecików na powierzchnię.

Sos pomidorowy: cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy do zeszklenia, a następnie przekładamy do blendera i miksujemy wraz z czosnkiem, bazylią i kilkoma łyżkami przecieru pomidorowego. Do rondla wlewamy pozostały przecier, zawartość blendera oraz uzupełniamy wodą do uzyskania odpowiedniej konsystencji (ja wolę nieco gęstszy sos). Przyprawiamy do smaku ulubionymi przyprawami. Na koniec do gorącego sosu wrzucamy pulpeciki i na małym ogniu dusimy jeszcze kilka minut.

Podajemy z pełnoziarnistym makaronem spaghetti. Przed podaniem można posypać drobno startym serem żółtym i drobno posiekanymi świeżymi liśćmi bazylii.

Podziel się:
Dodano: 06-02-2015
W kategorii: Odżywianie
Tagi: , , ,
  • kasiaj

    na czym smażysz cebulkę ?

    • dziewczynainformatyka

      na oleju ryżowym, bo później już nie dodaję nigdzie tłuszczu więc makro się zgadza.

      • Malwina

        A jaki masz dzienny rozkład makro? I ile masz wzrostu?
        Widziałam, że sporo trenujesz, bieganie i siłownia. Ile razy w tygodniu? Bo skoro tak jak gdzieś pisałaś jesz ok. 1800kcal to czy nie chodzisz głodna i masz siłę na treningi? Ja też biegam ok. 50km tygodniowo i dla mnie 1800kcal to już porcje głodowe ;)
        Świetny blog !

        • dziewczynainformatyka

          130/42/180 , mam 170cm.

          Obecnie trenuję siłowo 3 razy w tygodniu, raz pole dance i raz badminton. Nie chodzę głodna, wręcz przeciwnie ;) Mam energii jak nigdy!

  • Kasia HPM

    Uwielbiam takie spaghetti, ale sos pomidorowy robię z pomidorów. Cebulka, 4-5 pomidorów, przyprawy… już.

    • dziewczynainformatyka

      właśnie o taki przecier mi chodzi – tylko pomidory + sól (ewentualnie inne przyprawy) ;)

  • minthema

    ja od jakiegoś czasu jem tylko makaron kukurydziany :) lepszy od pełnoziarnistego!

  • dziewczynainformatyka

    ja nie robię tylko kupuję zazwyczaj passatę pomidorową (w butelce lub w kartoniku) – ok. 99% pomidorów + sól.

  • Agnieszka

    Asiu Twój blog jest genialny! Też mam dietę rozpisaną przez Sylwię i chętnie korzystam z Twoich pomysłów na obiady czy śniadania! Wrzucisz proszę coś nowego? Np. pomysły na fajny omlet. Dzięki i pozdrawiam! ;)

  • Aguś

    Bulion warzywny sama gotowałaś czy można posiłkować sie jakaś bio kostka ? ;)