Zdrowe i kolorowe życie dziewczyny informatyka

 

Quesadillas – tortille zapiekane z kurczakiem w stylu meksykańskim

zapiekane tortille

Kto z nas nie lubi czasem zjeść pysznej tortilli faszerowanej mięsem i warzywami? U nas najczęściej pojawiają się one w najprostszej formie, tj. podgrzane placki smaruję domowym sosem (czosnkowym lub musztardowym), na to mix sałąt, pomidor, ogórek, czerwona cebulka i usmażone wcześniej mięso kurczaka. Czasem lubię jednak nieco inne wydanie tortilli, przypominające trochę Qurrito podawane w KFC.

Składniki:
- 4 placki tortilli
- 500g filetów z kurczaka
- duża cebula
- mała czerwona papryka
- kilka pieczarek
- 4 łyżki kukurydzy
- 4 łyżki czerwonej fasoli
- mozzarella
- przyprawy: ostra i słodka papryka, curry, meksykańska, granulowany czosnek

Cebulę kroimy w piórka a paprykę w małą kostkę, a następnie podsmażamy razem na oleju. Dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki i jeszcze chwilę podsmażamy. Dodajemy kukurydzę, fasolę i doprawiamy wg uznania. Warzywa odstawiamy na sitku. Mięso drobno kroimy, doprawiamy (u mnie curry, papryka słodka i ostra, czosnek granulowany) i podsmażamy, a gdy będzie gotowe mieszamy z warzywami. Placki tortilli faszerujemy gotowym farszem, posypujemy startą na tarce mozarellą, składamy na pół i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 190°C (góra-dół), dociskając je z góry np blaszką ceramiczną. Pieczemy ok. 10-15min (po 5min ściągamy blaszkę) do momentu gdy tortilla się zarumieni i zrobi chrupiąca. Tortille możecie również przygotować na patelni.

Podziel się:
Dodano: 27-10-2017