Zdrowe i kolorowe życie dziewczyny informatyka

 

Puszyste placuszki twarogowe

placuszki twarogowe

Ostatnio wracam do starego, dobrego nawyku przygotowywania wieczorem posiłków na następny dzień. O ile na śniadanie nie planuję jogurtu czy np. owsianki, to również śniadania przygotowuję dnia poprzedniego. A to głównie dlatego, że przygotowuję je również dla wychodzącego do pracy Męża i nie mam ochoty (ani ostatnio siły) stać z samego rana przy kuchence. Te placuszki są puszyste zarówno tuż po przygotowaniu, jak i dnia następnego – i chyba za to je najbardziej lubię.

Składniki (2 porcje):
- 3 jajka (białka i żółtka oddzielnie)
- 250g twarogu
- 3 łyżki mąki (u mnie ryżowa)
- 2 łyżki ksylitolu

Ubijamy pianę z białek. W drugiej misce miksujemy na gładko twaróg z żółtkami, ksylitolem i mąką, a następnie całość mieszamy z białkami. Smażymy bez tłuszczu na rozgrzanej patelni (ja w trakcie smażenia przykrywam patelnię folią dzięki czemu robią się bardziej puszyste i szybciej “dochodzą” w środku).

Podziel się:
Dodano: 12-09-2017