Zdrowe i kolorowe życie dziewczyny informatyka

 

Pudding chlebowy – sposób na czerstwe pieczywo

pudding chlebowy

Mało kto słyszał o takim śmiesznym tworze jak pudding chlebowy. A to w sumie nic innego jak forma tostów francuskich, tylko zapieczona z ulubionymi dodatkami. Dzięki temu przepisowi wykorzystacie w pyszny sposób zalegające w chlebaku pieczywo. Dodatki możecie użyć dowolne, co tylko lubicie i macie pod ręką – ja Wam zapiszę proporcje z dzisiejszego śniadania, ale tka jak mówię – Wy możecie dodać dowolne dodatki.

Składniki:

  • 2 bułki i 3 małe kromki chleba, pokrojone w dużą kostkę
  • 2 szklanki płynu (u mnie mleko migdałowe i woda w stos.1:1)
  • 2 jajka + 3 łyżki mleka lub jogurtu/śmietany
  • 100g zmielonych migdałów
  • jabłko, pokrojone w kostkę
  • 2-3 łyżki sezamu
  • garść rodzynek
  • łyżka miodu
  • cynamon, kardamon, wanilia
  • Pieczywo umieszczamy w misce (lub lepiej – dużym płaskim naczyniu), zalewamy płynem i odstawiamy najlepiej na min. 2-3 godziny (można na całą noc), żeby chleb wchłonął cały płyn. Dodajemy jajka rozbełtane z mlekiem/jogurtem, miodem i przyprawami oraz pozostałe składniki – delikatnie mieszamy i przekładamy do blaszki wysmarowanej masłem. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C (góra+dół), pieczemy 40min. Przed podaniem można polać sosem owocowym lub waniliowym, posypać startą czekoladą (najlepiej jeszcze gorący pudding) albo np oprószyć cukrem pudrem.

    pudding chlebowy

    Bardzo fajne jest również połączenie banana, masła orzechowego i posiekanej czekolady.

    Podziel się:
    Dodano: 28-02-2019