Mało kto słyszał o takim śmiesznym tworze jak pudding chlebowy. A to w sumie nic innego jak forma tostów francuskich, tylko zapieczona z ulubionymi dodatkami. Dzięki temu przepisowi wykorzystacie w pyszny sposób zalegające w chlebaku pieczywo. Dodatki możecie użyć dowolne, co tylko lubicie i macie pod ręką – ja Wam zapiszę proporcje z dzisiejszego śniadania, ale tka jak mówię – Wy możecie dodać dowolne dodatki.
Składniki:
Pieczywo umieszczamy w misce (lub lepiej – dużym płaskim naczyniu), zalewamy płynem i odstawiamy najlepiej na min. 2-3 godziny (można na całą noc), żeby chleb wchłonął cały płyn. Dodajemy jajka rozbełtane z mlekiem/jogurtem, miodem i przyprawami oraz pozostałe składniki – delikatnie mieszamy i przekładamy do blaszki wysmarowanej masłem. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C (góra+dół), pieczemy 40min. Przed podaniem można polać sosem owocowym lub waniliowym, posypać startą czekoladą (najlepiej jeszcze gorący pudding) albo np oprószyć cukrem pudrem.
Bardzo fajne jest również połączenie banana, masła orzechowego i posiekanej czekolady.