Zdrowe i kolorowe życie dziewczyny informatyka

 

Proteinowe tosty – przepis podstawowy

proteinowegofry

Twoje śniadanie to ciągle albo owsianka, albo omlet? Lubisz je, ale szukasz jakiejś odmiany? Proteinowe tosty będą dla Ciebie idealne! Są ciekawym urozmaiceniem pysznego, pożywnego śniadania. I, co najważniejsze, istnieje totalna swoboda doboru dodatków. Tylko od Ciebie zależy, jaki smak będą miały Twoje tosty :)

Składniki (1 porcja, tj. 3 trójkąciki)*:
- 2 białka
- niepełna miarka odżywki białkowej (użyłam czekoladowej KFD Premium WPC 80)
- 30g mąki żytniej lub drobnych płatków owsianych
- dodatki: aromat, stewia, wiórki kokosowe, cynamon itd.

Włączamy toster, żeby się rozgrzał. Białka ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli. Dodajemy resztę składnik i delikatnie mieszamy do połączenia składników. Gotową masę przekładamy do tostera (ja spryskuję go delikatnie cooking spray’em żeby tosty nie przywarły). Pieczemy ok. 4 minut aż będą zrumienione na złoto.

Dzięki dodaniu odżywki nasze tosty nabierają smaku i nie potrzeba dodatkowo ich dosładzać. Jeśli jednak będą dla Ciebie wiąż za mało słodkie, możesz dodać np. odrobinę stewii lub innego słodzidła, które używasz na co dzień. Do masy możesz też dodać pół startego jabłka, marchewki lub cukinii, dzięki czemu tosty będą bardziej wilgotne.

Ja najbardziej lubię tosty w wersji z masłem orzechowym, które cudownie rozpuszcza się na jeszcze ciepłych tostach, i kwaskowym kiwi. Jak dla mnie to połączenie idealne!

* z takich proporcji robię tosty, które są zgodne z moim makro. Jeżeli chcecie zrobić 2 pełne tosty (tj. 4 trójkąciki), wystarczy że liczbę jajek zwiększycie do 3

Podziel się:
Dodano: 25-01-2015
  • http://befitandfeelamazing.blogspot.com/ Katrina

    Ale smacznie wyglądają :)

  • Nebeskaa Natalia

    wyglądają przepysznie :)

  • http://crayonsworld13.blogspot.com/ Edyta Kremer

    Akurat szukałam takiego przepisu, więc spadł mi jak z nieba :-) Dzięki!

  • http://www.kararinaa.pl/ kararinaa

    A czy mogę jakoś zastąpić lub w ogóle pominąć odżywkę białkową?

    • dziewczynainformatyka

      myślę, że możesz z niej zrezygnować, ale dodaj wtedy więcej mąki lub otrębów.

      • http://www.kararinaa.pl/ kararinaa

        Dzięki ;-) Wypróbuję jutro, a jak nie to mój M. będzie musiał mi odstąpić swoją odżywkę, żebym mogła robić tosty :)

  • dziewczynainformatyka

    użycie chociaż odrobiny tłuszczu jest bardzo ważne w tym przepisie :)

  • dziewczynainformatyka

    myślę, że możesz dodać po prostu więcej mąki lub otrębów.

  • gosc

    Czy ta masa musi być taka leista czy bardziej taka kula ? :)

    • dziewczynainformatyka

      nie powinna być lejąca! po ubiciu białek i dodaniu reszty składników masa jest dość gęsta.