Zdrowe i kolorowe życie dziewczyny informatyka

 

Pasta (dip) z czerwonej soczewicy z suszonymi pomidorami i bazylią

dip z czerwonej soczewicy

Ciekawa jestem co byście mi odpowiedzieli, gdybym zapytała Was z czym najczęściej jecie kanapki? Wiele osób idzie na łatwiznę i sięga po nieśmiertelny zestaw szynka+ser, inni pewnie wolą na słodko – twarożek z dżemem, jeszcze inni nie jedzą kanapek, bo uważają że nie jest to pożywny posiłek… A przecież kanapki mogą być wartościowym posiłkiem, jeśli znajdzie się na nich coś, co nasyci nas i dostarczy energii na długo. Co na przykład? Proponuję pastę z czerwonej soczewicy z suszonymi pomidorami i bazylią!

Składniki (1 miseczka):
- 100g czerwonej soczewicy
- 10 suszonych pomidorów
- kilka dużych listków bazylii (lub pół łyżeczki suszonej)
- 2 ząbki czosnku
- pieprz, ostra papryka

Soczewicę gotujemy, odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia, a następnie blendujemy z pozostałymi składnikami na gładką masę.

Pasta świetnie nadaje się na kanapkę oraz jako dip do świeżych warzyw.

Thermomix: przepis do wykonania w TM.

Podziel się:
Dodano: 13-03-2017