Zdrowe i kolorowe życie dziewczyny informatyka

 

Lekkie ciasto truskawkowe z kakaowym biszkoptem i ptasim mleczkiem

ciasto truskawkowe

Sezon truskawkowy w pełni! Gdzie nie pójdę, tam znajdę bez trudu stoisko z koszykami pełnymi truskawek. Wczoraj udało mi się kupić za 5zł koszyczek “wczorajszych” (tzn. z poprzedniego dnia) truskawek, podczas gdy “dzisiejsze” kosztowały tyle samo, ale za 1kg. Do jedzenia na bieżąco kupujemy raczej ładne, jędrne truskawki. Jeżeli jednak w grę wchodzą koktajle lub musy, bez wahania sięgam po “wczorajsze” truskawki. Miejscami bywają obite, ale dotyczy to dosłownie pojedynczych sztuk. I tak ostatecznie zostaną przecież zblendowane. Dziś mam dla Was przepis na fajne ciasto na kakaowym spodzie z ptasim mleczkiem i musem truskawkowym. Jest proste w wykonaniu i gwarantuję, że posmakuje nawet Waszym, nie zawsze lubiących jeść lekko, bliskim i znajomym.

Składniki (tortownica o śr. 24cm):
biszkopt
- 50g mąki razowej
- łyżka mąki orzechowej (można pominąć, dodałam do smaku)
- 3 jajka
- łyżka kakao
- 40g cukru pudru lub słodzik, którego używasz na co dzień
- 2 łyżki zimnej wody
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
ptasie mleczko
- duży kubek jogurtu greckiego
- duży kubek jogurtu naturalnego
- galaretka agrestowa
- 2 łyżeczki żelatyny
- 200ml gorącej wody
mus truskawkowy
- 0,5kg truskawek
- dojrzały banan
- 5 łyżeczek żelatyny
- niewielka ilość gorącej wody

Zaczynamy od przygotowania biszkopta. Oddzielamy białka od żółtek, a następnie białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier lub słodzik i jeszcze chwilę ubijamy. Dodajemy do ubitych białek pozostałe składniki i delikatnie mieszamy do ich całkowitego połączenia. Ciasto przekładamy do tortownicy (spód wykładamy papierem, boki jedynie natłuszczamy) i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C. Pieczemy 25 minut. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.

Podczas gdy nasz biszkopt stygnie, możemy zająć się przygotowaniem ptasiego mleczka. W wodzie rozpuszczamy galaretkę i żelatynę. Gdy trochę ostygnie, wlewamy zawartość kubeczka do wcześniej wymieszanych jogurtów. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy. Gdy biszkopt całkowicie ostygnie, przelewamy na niego masę jogurtową (ja dodatkowo w masę wsadziłam ok. 200g pokrojonych na połówki truskawek, ale można je też pokroić na plasterki i ułożyć na biszkopcie przed wylaniem masy jogurtowej) i wstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny.

Gdy ptasie mleczko stężało, możemy przygotować mus truskawkowy. Żelatynę rozpuszczamy w wodzie. Truskawki z bananem blendujemy na gładki mus, a następnie dodajemy do niego żelatynę. Całość mieszamy i wylewamy na stężałe ptasie mleczko. Wstawiamy do lodówki na kolejne 2 godziny. Po stężeniu musu ciasto jest gotowe :)

Podziel się:
Dodano: 18-06-2015
W kategorii: Odżywianie
Tagi: , ,