Zdrowe i kolorowe życie dziewczyny informatyka

 

Krem z kalafiora z koperkiem, grzankami i oliwą z oliwek

krem z kalafiora-przepis (2)

Zupy krem to bez wątpienia moje ulubione zupy. Mają cudowną konsystencję i praktycznie same się gotują. Dziś proponuję Wam pyszny, lekko czosnkowy krem z kalafiora.

Ta zupa nie tylko jest pyszna, ale też świetnie rozgrzewa i dostarcza wielu cennych składników, m.in. witaminy: C, K, B1, B2, B6, PP oraz takie pierwiastki jak: jod, fluor, potas, wapń, magnez czy cynk. Warto pamiętać o częstym spożywaniu kalafiora, bo jest on przeciwutleniaczem a przy tym najbardziej lekkostrawną ze wszystkich roślin kapustnych! Idealnie nadaje się dla osób na diecie (ma zaledwie 20 kcal w 100gr produktu).

Składniki:
- 1 średni kalafior
- 3 ząbki czosnku
- 1 spora cebula
- jarzynka do przygotowania bulionu (kupuję gotowy zestaw jarzyn na tacce)
- pół pęczka koperku
- 1 litr wody
- sól i pieprz

Jarzyny obieram, kroję i zalewam zimną wodą. Cebulę przed wrzuceniem do wody przekrawam na pół i opalam nad palnikiem. Stawiam na małym ogniu do czasu aż warzywa zmiękną. Odcedzam jarzyny (zostawiam marchewkę i cebulę), do buliony wrzucam kalafiora i czosnek. Gotuję do czasu aż kalafior zmięknie po czym całość dokładnie miksuję, dodając czosnek, przyprawy i drobno posiekany koperek.

krem z kalafiora-przepis (1)

Podaję z domowymi grzankami, koperkiem i łyżeczką oliwy z oliwek.

Podziel się:
Dodano: 12-01-2014
W kategorii: Odżywianie
Tagi:
  • http://dziubiszka.net dziubiszka

    To już wiem co jutro będzie na obiad:) Zupy-krem kalafiorowej nie jadłam, jak już to robie z dyni.