Zdrowe i kolorowe życie dziewczyny informatyka

 

Kotleciki drobiowe z papryką i kukurydzą

kotleciki drobiowe z warzywami

Brakuje Wam już pomysłów na to jak szybko, smacznie i niebanalnie przyrządzić na obiad kurczaka lub indyka? Jeśli tak to łapcie szybko ten przepis na kotleciki drobiowe z papryką i kukurydzą. Ich przygotowanie zajmuje dosłownie kilka minut (nie licząc smażenia), a gwarantuję, że spodoba Wam się taka odmiana na talerzu. Jeśli nie lubicie papryki i/lub kukurydzy to możecie dodać inne warzywa, wg własnych upodobań smakowych. Polecam również wersję z pieczarkami (podsmażonymi wcześniej) i serem żółtym.

Składniki (ok. 15 kotlecików):
- 450g fileta z kurczaka lub indyka, bardzo drobno pokrojonego
- 100g papryki konserwowej, drobno posiekanej (może być świeża)
- 2 łyżki kukurydzy konserwowej
- 2 łyżki dowolnej mąki
- duże jajko
- łyżka jogurtu naturalnego
- posiekany koperek lub szczypiorek
- sól, pieprz, słodka papryka i curry

Wszystkie składniki mieszamy ze sobą w misce, doprawiamy do smaku. Łyżką nakładamy masę na rozgrzaną patelnię (smażę na maśle klarowanym), formując kotleciki. Smażymy aż spód zrobi się złotobrązowy. Delikatnie obracamy i smażymy z drugiej strony.

Podziel się:
Dodano: 02-02-2018
W kategorii: Odżywianie
Tagi: , ,