Zdrowe i kolorowe życie dziewczyny informatyka

 

Ekspresowe kokosanki

ekspresowe kokosanki

Poza Malibu uwielbiam wszystko, co kokosowe. Wiórki, kremy, ciasta – kokosowy zawrót głowy :) Gdy najdzie mnie więc ochota na słodki wypiek, często sięgam do przepisu na kokosanki. Poza tym, że są pyszne to są też banalnie proste w przygotowaniu.

Składniki:
- 200g wiórek kokosowych
- 80g ksylitolu
- 2 białka
- 50g oleju kokosowego lub masła

Olej roztapiamy i odstawiamy do ostudzenia, a następnie zalewamy nim wiórki kokosowe i całość mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodając pod koniec ksylitol. Pianę mieszamy delikatnie z wiórkami (powinna wyjść dosyć gęsta masa), a następnie formujemy w dłoniach małe kokosanki i układamy ja na dużej blaszce wyłożonej papierem w niewielkich odstępach od siebie. Kokosanki pieczemy przez 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C (najpierw termoobieg, na ostatnie 2-3 minuty można dać góra-dół jeśli Wasze kokosanki się ładnie nie “opaliły”). Po upieczeniu odstawiamy kokosanki do całkowitego ostygnięcia (tuż po upieczeniu mogą się łamać, ale z czasem zrobią się bardziej zwarte, dlatego daję im zazwyczaj odpocząć kilka godzin przed zjedzeniem).

Podziel się:
Dodano: 22-11-2016