Kluseczki leniwe to zdecydowanie jeden z moich smaków dzieciństwa, do których wracam najchętniej i najczęściej. Uwielbiam je w tradycyjnej formie – polane masłem z bulką tartą, ale podaję je też chętnie z masym masłem lub domowym sosem owocowym (najbardziej smakują mi z truskawkami lub jagodami). Ich przygotowanie nie zajmuje więcej niż 5 minut, a gotowanie – drugie tyle.
Składniki (ok. 30 kluseczek):
- 250g twarogu
- 100g mąki ryżowej (można zastąpić pszenną)
- jajko
Wszystko składniki rozgniatamy razem widelcem, dzielimy na 3 części, a następnie każdą rolujemy, lekko spłaszczamy i kroimy pod kątem na ok. 10 części. Gotowe kluseczki wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy kilka minut od wypłynięcia. Podajemy z ulubionymi dodatkami, np. polane roztopionym masłem.