Domowy kisiel owocowy to fajny deser lub podwieczorek, zwłaszcza w chłodne wieczory (czy ja Wam kilka dni temu jeszcze nie pisałam, że u nas piękna jesień? odwołuję!). Najczęściej robi się go z czerwonych owoców – truskawek, wiśni, ale wersja z ananasa też jest pyszna! To ciekawa odmiana i nie trzeba dodawać w ogóle cukru, jeśli mamy dojrzałego, słodkiego ananasa.
Składniki (3 porcje):
- 500g ananasa
- 2 szklanki wody
- sok z połowy cytryny
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Ananasa blendujemy na mus, a następnie gotujemy z 1,5 szklanki wody i sokiem z połowy cytryny przez ok. 10min. Na koniec ponownie całość blendujemy i dodajemy 2 łyżki mąki ziemniaczanej rozpuszczone w połowie szklanki wody, cały czas energicznie mieszając. Podgrzewamy jeszcze moment do zgęstnienia i przelewamy do miseczek.
Do kisielu można dać np. odrobinę startego imbiru lub laskę wanilii.