Zdrowe i kolorowe życie dziewczyny informatyka

 

Jogurt owsiany

jogurt_owsiany

Ten przepis to świetne rozwiązanie dla wegan i alergików, ale nie tylko! Bez wątpienia rozsmakują się w nim również miłośnicy kuchennych eksperymentów i zdrowego odżywiania. To świetne urozmaicenie naszej codziennej diety. Jest cudownie kremowy, gęsty i ma delikatny owsiany posmak, świetnie komponuje się ze świeżymi owocami, ziarnami i granolą. Musicie spróbować, to prawdziwy hit!

Składniki (1 duża porcja):
- 80g płatków owsianych lub mąki owsianej
- woda niegazowana (z butelki lub z filtra)

WERSJA 1: Płatki wsypujemy do słoika (można użyć też innego szklanego naczynia), a następnie zalewamy je tak, by woda sięgała nieco ponad poziom płatków. Przykrywamy słoik i odstawiamy w ciepłe miejsce na kilkanaście godzin. Po upływie tego czasu blendujemy całość a słoik dokładnie myjemy. Zblendowane płatki z wodą przelewamy ponownie do czystego i osuszonego słoika, przykrywamy gazą i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1-2 dni. W lecie wystarczy 1 dzień, żeby jogurt odpowiednio sfermentował, w zimie może on potrzebować 2 dni. Gdy jogurt będzie już gotowy, przekładamy go do lodówki, zatrzymując w ten sposób proces fermentacji.

WERSJA 2: Płatki mielimy na mąkę, wsypujemy do słoika i zlewamy wodą analogicznie jak w przypadku wersji 1. Dokładnie mieszamy, przykrywamy słoik gazą i odstawiamy na 2 dni w ciepłe miejsce. Zawartość słoika należy wymieszać przynajmniej raz dziennie. Gdy jogurt będzie już gotowy, przekładamy go do lodówki, zatrzymując w ten sposób proces fermentacji.

Kwasy, które wytwarzają się podczas fermentacji mogą zachodzić w reakcję z metalowymi naczyniami, dlatego bardzo ważne jest, żeby przygotowując jogurt używać szklanych, lub ewentualnie ceramicznych, naczyń.

Ten jogurt jest też świetną bazą do zrobienia domowego, owocowego jogurtu. Wystarczy zblendować go z ulubionymi owocami. Ja najabrdziej lubię wersję bananową, truskawkową i malinową. Do tego domowa granola i pyszne, pożywne śniadanie gotowe :)

Podziel się:
Dodano: 26-01-2015
  • Pingback: Dietetyczne pieczone faworki | Odżywianie | Dziewczyna Informatyka

  • Joenn

    Asiu, jesz go na redukcji??

    • dziewczynainformatyka

      Nie, nie jem ;) Aczkolwiek mogłabym spokojnie, jeśli zrobiłabym go z 40g płatków (tyle mogę zjeść do śniadania).

      • Joenn

        ja sobie zrobię i zjem, bo jestem pół dnia na redukcji i strasznie brakuje mi nabiału haha :D

  • http://instagram.com/chwila_dla_siebie/ Chwila dla siebie

    Wow, idealny dla mojego malucha-alergika! Cudownie :))

  • Młody Korzeń

    A jak zamiast przeleżeć się kilkanaście godzin to się przeleży tak z… 24h to jest to jeszcze zdatne do zjedzenia czy są jakieś granice w tej kwestii, bo zapach już jest niezły ;-)

    • dziewczynainformatyka

      po 24godz nie powinno mu nic być, ale ta pierwsza faza nie powinna jednak tyle trwać

  • Hania

    Zrobiłam jogurt według przepisu, postawiłam na kaloryferze, ale niestety po dwóch dniach spleśniał. Dlaczego?

    • dziewczynainformatyka

      za ciepło. nigdy nie stawiamy nic na kaloryferze, jedynie w jego okolicy.

  • dziewczynainformatyka

    nie próbowałam nigdy robić jogurtu z innych płatków