W ten weekend odwiedziło nas w domu kilkoro znajomych, a dla mnie to świetna okazja żeby przygotować ciasto, które mam na swojej liście do zrobienia i wrzucenia na bloga. Tym razem miałam ochotę na coś bardziej nietypowego, choć bazującego na dość podstawowym cieście czyli biszkopcie. Przy okazji postanowiłam wrzucić Wam wreszcie przepis na najlepszy kakaowy biszkopt bezglutenowy, który sprawdzi się zarówno do tortów (pięknie wyrasta), jak i do ciast przekładanych różnymi masami.
Składniki (forma 24x24cm lub tortownica o śr. 24-26cm):
- 6 średnich jajek
- 180g ksylitolu zmielonego na puder
- 100g mąki jaglanej
- 40g (2 łyżki) mąki ziemniaczanej
- 50g (2 czubate łyżki) naturalnego kakao
Oddzielamy białka od żółtek. W miseczce mieszamy ze sobą obie mąki i kakao. W osobnej, większej misce białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, dodając pod koniec partiami cukier puder. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po jednym żółtku, cały czas miksując. Na koniec dodajemy mąkę z kakao i całość delikatnie mieszamy (niektórzy robią to silikonową szpatułką, ja najpierw całość mieszam dosłownie 2-3 razy szpatułką żeby zmieszać sypkie składniki w masę jajeczną, a potem bardzo krótko miksuję całość na niskich obrotach żeby nie było grudek). Gotową masę przekładamy do blaszki wyłożonej od spodu papierem do pieczenia i cienko posmarowanej tłuszczem po bokach. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170℃ (termoobieg), po czym od razu zmniejszamy temperaturę do 160℃ i pieczemy biszkopt 40min. Po upieczeniu gorący biszkopt od razu wyciągamy z piekarnika i “upuszczamy” go na blat lub podłogę z ok. 30-40cm (zapobiega to późniejszemu opadnięciu biszkopta). Biszkopt odstawiamy do całkowitego ostudzenia, po tym czasie wyciągamy go z formy i przekrawamy.
Jeśli chcecie przygotować tradycyjną (jasną) wersję biszkoptu to wystarczy całość kakao zastąpić mąką.
Uwaga! Biszkopty bezglutenowe są nieco bardziej kruche, dlatego jeśli je przekroicie i będziecie chcieli jeden blat odłożyć na bok róbcie to ostrożnie, wkładając dłonie pod cały blat a nie łapiąc jedynie za brzegi!
Thermomix: przepis do wykonania w TM.
WERSJA PRZEPISU GOTOWA DO DRUKU: KLIK.
Pingback: Jaglany słonecznikowiec (bez glutenu) | Odżywianie | Dziewczyna Informatyka