Zdrowe i kolorowe życie dziewczyny informatyka

 

Hummus z bobu z miętą i limonką

letni hummus z bobu

To moja letnia, bardzo orzeźwiająca, wariacja na temat hummusu. Tym razem baza zamiast soczewicy jest bób, na które sezon właśnie trwa :) Trzeba korzystać z sezonowych warzyw i owoców, a to jest świetna propozycja jak w inny sposób przygotować bób. Ale kurczaczki ostatni raz obieram garnek bobu, no chyba że ktoś pomoże to dzielę się hummusem :D

Składniki (miseczka):

  • paczka bobu (taka standardowa, to chyba 0,5kg – po obraniu ok 0,3), ugotowanego i obranego
  • 120g tahini
  • garść świeżej mięty – jedna duża gałązka, same listki
  • łyżka oliwy
  • sok z połowy limonki
  • 1-2 ząbki czosnku
  • przyprawy: sól, kumin
  • bardzo zimna woda – do uzyskania odpowiedniej konsystencji
  • Wszystko blendujemy na gładką masę i gotowe. W razie potrzeby dolewamy więcej wody (najpierw dałam ok 100ml a potem dolałam jeszcze ok 30ml).

    Thermomix: przepis do wykonania w TM.

    Podziel się:
    Dodano: 29-06-2019
    W kategorii: Odżywianie
    Tagi: , , ,