Dacie wiarę, że kiedyś nie lubiłam awokado? Jego mydlany smak (bo tak go właśnie wtedy określałam) sprawiał, że nie byłam w stanie go przełknąć. Któregoś dnia jednak spróbowałam je w innej formie i olśnienie – jakie to dobre! Dzisiaj z chęcią zajadam je zarówno bez dodatków, jak i w różnych kombinacjach smakowych. Stanowi świetną bezę do zdrowych past oraz czekoladowych musów i koktajli, które dzięki awokado mają bajecznie kremową konsystencję, od której ciężko się oderwać.
Składniki (2 porcje):
- duże dojrzałe (miękkie) awokado
- 2 dojrzałe banany
- czubata łyżka naturalnego kakao
- puszka mleczka kokosowego*
- 2 miarki odżywki białkowej (można pominąć)
Awokado obieramy ze skórki i wyciągamy pestkę. Banana obieramy.Wszystkie składniki blendujemy razem. Mleko najlepiej dolewać stopniowo do uzyskania odpowiadającej konsystencji (super jest zarówno konsystencja koktajlu jak i gęstsza forma musu).
*można zastąpić dowolnym innym mlekiem (również krowim), wtedy tym bardziej mleko należy dolewać stopniowo do uzyskania odpowiadającej konsystencji, ponieważ mleczko kokosowe jest gęstsze niż każde inne
Thermomix: przepis do wykonania w TM.