Zdrowe i kolorowe życie dziewczyny informatyka

 

Cukinia faszerowana na trzy sposoby

cukinia faszerowana na trzy sposoby

Kiedyś faszerowane warzywa kojarzyły mi się głównie z papryką faszerowaną ryżem i mięsem mielonym. Lubiłam taki obiad, ale z czasem mi się przejadł więc zaczęłam faszerować inne warzywa. Wśród nich zdecydowaną królową jest u nas zdecydowanie cukinia, którą jemy często na wiele różnych sposobów. Świetnie sprawdza się podczas tzw. lodówkowego recyklingu (czyt. czyszczenie lodówki z produktów, na które nie mamy pomysłu lub którym kończy się termin ważności), bo można ją nafaszerować wieloma produktami. Dziś mam dla Was moje trzy ulubione sposoby na faszerowaną cukinię.

Cukinia z kaszą gryczaną i twarogiem:
- 2 cukinie (ok. 500g)
- 90g kaszy gryczanej niepalonej
- 120g twarogu
- duża cebula
- zielona pietruszka
- sól, pieprz

Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Cukinię myjemy i wydrążamy środek. Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na oleju do zeszklenia. Kaszę mieszamy z twarogiem, cebulą i posiekaną pietruszką. Doprawiamy całość, mieszamy, a następnie faszerujemy nasze cukinie. Gotowe warzywa układamy w naczyniu żaroodpornym, podlewamy niewielką ilością wody lub bulionu, przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C. Pieczemy 25-30 minut (termoobieg).

Cukinia z kaszą jaglaną i kurczakiem:
- 2 cukinie (ok. 500g)
- 10-g kaszy jaglanej
- duża cebula
- 150g fileta z kurczaka
- zielona pietruszka
- ser żółty – kilka plasterków
- sól, pieprz, papryka ostra i czerwona

Kaszę gotujemy do miękkości. Cukinię myjemy i wydrążamy środek. Na rozgrzanym oleju szklimy cebulę, dodajemy drobno pokrojonego i przyprawionego kurczaka. Kaszę mieszamy z cebulą, kurczakiem i posiekaną natką pietruszki, doprawiamy do smaku. Tak przygotowanym farszem napełniamy wydrążone wcześniej cukinie a na wierzchu układamy cienkie plasterki sera. Gotowe warzywa układamy w naczyniu żaroodpornym, podlewamy niewielką ilością wody lub bulionu, przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C. Pieczemy 25-30 minut (termoobieg).

cukinia faszerowana na trzy sposoby

Cukinia z wędliną z indyka:
- 2 cukinie (ok. 500g)
- 150g chudej wędliny z indyka
- ser żółty – kilka plasterków
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz, estragon

Cukinię myjemy, środek wydrążamy i drobno siekamy a następnie podsmażamy na oleju z wyciśniętym czosnku. Dodajemy drobno pokrojoną wędlinę i jeszcze chwilę podsmażamy. Przyprawiamy solą, pieprzem i estragonem a następnie faszerujemy cukinie i na wierzchu układamy cienkie plasterki ser. Gotowe warzywa układamy w naczyniu żaroodpornym, podlewamy niewielką ilością wody lub bulionu, przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C. Pieczemy 25-30 minut (termoobieg).

Faszerowana cukinia jest świetnym rozwiązaniem na obiad na wynos, np. do pracy. Po skropieniu delikatnie wodą i pogrzaniu w mikrofali mamy pyszny obiad, który smakuje jakbyśmy dopiero co wyciągnęli go z pieca.

Podziel się:
Dodano: 10-03-2016
  • http://fitnaobcasach.pl/ Magdalena Półtorak

    Lubię cukinię, ale… nigdy jej nie faszerowałam :O dzięki za pomysły!

  • http://theway-tohappiness.blogspot.com ChocoMonster

    Każdy sposób jest jak dla mnie dobry :) uwielbiam!