Zdrowe i kolorowe życie dziewczyny informatyka

 

Chlebek bananowo-daktylowy bez mąki i cukru

chlebek bananowy bez mai i cukru

Zalegająca kiść miękkich bananów może oznaczać tylko jedno – będzie pieczone! Osobiście lubię tylko te twardsze banany, które nie są jeszcze zbyt słodkie. Nawet do koktajlu nie przepadam dodawać już takich słodkawych bananów. Dlatego gdy jakimś cudem udaje mi się zmiękczyć większą ilość bananów, to zawsze szykują z nich jakieś smaczne ciasto, najchętniej bez dodatku cukru – tak jak w przypadku tego chlebka.

Składniki (mała keksówka):
- 2 szklanki migdałów (300g)
- 3 miękkie banany (400g)
- 100g suszonych daktyli bez pestek
- 4 małe jajka
- 4 łyżki oleju (kokosowy lub dowolny inny)
- niepełna łyżeczka proszku d/p
- łyżeczka cynamonu

Daktyle zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na pół godziny i odcedzamy. Migdały mielimy na mąkę. Banany blendujemy z daktylami. Jajka roztrzepujemy z olejem, dodajemy banany z daktylami, mąkę migdałową i pozostałe składniki. Całość mieszamy (można dodać szklankę posiekanych orzechów wg uznania), przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190°C (dół+termoobieg). Pieczemy ok. godzinę, a następnie wyciągamy z foremki i odstawiamy do ostudzenia.

Podziel się:
Dodano: 21-09-2017
  • http://pokularna.blogspot.com Pokularna

    Oj bardzo chętnie zasmakowałabym takiego chlebka – pyszota <3