Zdrowe i kolorowe życie dziewczyny informatyka

 

Chleb orkiszowy

chleb orkiszowy

Składniki (mała keksówka):

  • 350g mąki orkiszowej
  • 50g mąki ziemniaczanej (można dać tylko mąkę orkiszową, ale wg mnie mąka ziemniaczana nadaje troszkę miękkości
  • 300ml cieplej wody
  • 2-3 łyżki zmielonych pestek (u mnie dynia i sezam)
  • łyżka oliwy
  • łyżeczka cukru
  • 10g drożdży
  • szczypta soli
  • W 100ml wody rozpuszczamy drożdże z cukrem i 2 łyżkami mąki, odstawiamy zaczyn na 15min żeby zaczął pracować. Pozostałą wodę mieszamy w misce z resztą składników, dodajemy zaczyn i przez chwilę energicznie wyrabiamy. Ciasto przekładamy do małej keksówki wysmarowanej olejem i wysypanej mąką. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na min. godzinę. Wyrośnięty chlebek wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 190st (dół+termoobieg). Pieczemy 35min po czym wyciągamy chlebek, kładziemy w piekarniku do góry nogami i pieczemy jeszcze 10min (dzięki temu spód chleba nie będzie mokry). Odstawiamy do ostygnięcia. Przechowuję w cienkim foliowym woreczku dzięki czemu tak szybko nie wysycha.

    Podziel się:
    Dodano: 08-04-2019
    W kategorii: Odżywianie
    Tagi: , ,