Zdrowe i kolorowe życie dziewczyny informatyka

 

Bezglutenowa szarlotka sypana (bez jajek)

bezglutenowa szarlotka sypana

Szarlotka sypana to chyba najłatwiejsza szarlotka na świecie. Mimo to większość osób, które pierwszy raz spotyka się z tym przepisem ma wątpliwości czy to na pewno ma prawo się udać. Mi samej kiedyś przesypywanie warstwami mąki (wymieszanej z cukrem) z jabłkami wydawało się conajmniej dziwne. Jednak teraz wiem, że to naprawdę się udaje! Co więcej, to ciasto wyjdzie Wam ciemno z większości mąk (poza kokosową i innymi, które są bardzo grubo mielone). Dzisiaj mam dla Was przepis na wersję bezglutenową.

Składniki (tortownica o śr. 24cm):
- 1,5kg jabłek (waga po obraniu i usunięciu gniazd nasiennych)
- szklanka (210g) mąki ryżowej
- szklanka (150g) mąki kukurydzianej
- 3/4 szklanki (200g) ksylitolu
- 120g bardzo zimnego masła
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 4 łyżeczki cynamonu
- łyżeczka proszku d/p
- opcjonalnie: cukier waniliowy i/lub aromat migdałowy
- do posypania: płatki migdałowe

W dużej misce mieszamy razem mąki, ksylitol, proszek do pieczenia i cukier waniliowy z aromatem (jeśli używacie). Gotową mieszankę dzielimy na trzy równe części. Jabłka ścieramy na tarce na grubych oczkach i mieszamy z cynamonem (jeśli Wasze jabłka są bardzo wilgotne, warto zostawić je na chwilę na sitku a potem delikatnie odcisnąć w dłoniach lub wymieszać łyżką, żeby nadmiar soku spłynął przez otwory w sitku), a następnie całość dzielimy na dwie równe części. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem lub olejem kokosowym, a następnie delikatnie wysypujemy mąką. Do tortownicy wysypujemy po kolei (każdą partię staramy się równo rozłożyć): mieszankę suchych składników, jabłka, znowu mieszankę suchych składników i jabłka, a na koniec wysypujemy ostatnią część suchych składników. Na wierzch ciasta ścieramy cienko masło, równo rozkładając je po całej powierzchni. Posypujemy płatkami migdałowymi. Gotowe ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 190℃ (dół+termoobieg). Pieczemy 50min, a następnie odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.

WERSJA PRZEPISU GOTOWA DO DRUKU: KLIK.

Thermomix: przepis do wykonania w TM.

Podziel się:
Dodano: 10-11-2017