Brakuje Wam już pomysłów na to jak szybko, smacznie i niebanalnie przyrządzić na obiad kurczaka lub indyka? Jeśli tak to łapcie szybko ten przepis na kotleciki drobiowe z papryką i kukurydzą. Ich przygotowanie zajmuje dosłownie kilka minut (nie licząc smażenia), a gwarantuję, że spodoba Wam się taka odmiana na talerzu. Jeśli nie lubicie papryki i/lub kukurydzy to możecie dodać inne warzywa, wg własnych upodobań smakowych. Polecam również wersję z pieczarkami (podsmażonymi wcześniej) i serem żółtym.
Składniki (ok. 15 kotlecików):
– 450g fileta z kurczaka lub indyka, bardzo drobno pokrojonego
– 100g papryki konserwowej, drobno posiekanej (może być świeża)
– 2 łyżki kukurydzy konserwowej
– 2 łyżki dowolnej mąki
– duże jajko
– łyżka jogurtu naturalnego
– posiekany koperek lub szczypiorek
– sól, pieprz, słodka papryka i curry
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą w misce, doprawiamy do smaku. Łyżką nakładamy masę na rozgrzaną patelnię (smażę na maśle klarowanym), formując kotleciki. Smażymy aż spód zrobi się złotobrązowy. Delikatnie obracamy i smażymy z drugiej strony.