Zdrowe i kolorowe życie dziewczyny informatyka

 

Sobota rządzi się się swoimi prawami, czyli kokosowe racuchy drożdzowe

kokosowe racuchy

Leniwe, sobotnie poranki to dla mnie wyjątkowa chwila relaksu. To czas, gdy po całym tygodniu na pełnych obrotach mogę wreszcie zwolnić i cieszyć się pysznym śniadaniem u boku Męża. I tak też w ostatni weekend zamarzyły mi się racuchy drożdżowe – puszyste, domowe i przede wszystkim na mące pszennej (mówiłam, że sobota rządzi się swoimi prawami). Szybko rozejrzałam się po kuchni. Nie miałam wprawdzie jabłek, ale nic straconego – na blacie stał koszyczek świeżych malin. Miałam też jeszcze pół butelki domowego mleka kokosowego więc długo nie musiałam się zastanawiać co będzie na śniadanie – racuchy drożdżowe z kokosowym twistem :))

Składniki (talerz racuchów, tj. 3-4 porcje):
- 250g mąki pszennej
- 20g świeżych drożdży
- 200ml ciepłego mleka kokosowego
- 2 łyżki wiórek kokosowych
- jajko
- łyżka cukru

Połowę mleka mieszamy z cukrem i drożdżami w dużej misce, a następnie odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut. Dodajemy pozostałe składniki i dokładnie wyrabiamy. Miskę przykrywamy czysta ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na przynajmniej 30 minut. Gdy ciasto wyrośnie, rozgrzewamy patelnię i formując placuszki łyżką (do łyżki zamoczonej w bardzo zimnej wodzie ciasto będzie się mnie lepić) smażymy je z dwóch stron aż zrobią się złocistobrązowe.

Thermomix: Połowę mleka wlewamy do kielicha, dodajemy cukier i drożdże, podgrzewamy (2min/37°C/obr.1). Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto (2min/interwał). Jeżeli ciasto wydaje się być zbyt lekkie należy dosypać trochę mąki i jeszcze raz wyrobić na trybie interwał. Odstawiamy ciasto do wyrośnięcie w ciepłe miejsce (nie trzeba wyciągać ciasta z kielicha) na 30 minut. Po tym czasie smażymy racuchy.

Podziel się:
Dodano: 26-08-2016