Nie kupuję gotowego, roślinnego mleka z dwóch powodów. Po pierwsze i najważniejsze – jego skład zawiera wiele zupełnie niepotrzebnych składników (w tym spora ilość cukru). A po drugie, takie mleko jest po prostu drogie. Nie muszę jednak rezygnować z niego całkowicie, ponieważ mogę je zrobić sama. Domowe mleko roślinne jest naprawdę łatwe w przygotowaniu (trzeba mieć blender), a do tego wiemy, co się w nim znajduje i dostarczamy do naszego organizmu same wartościowe substancje odżywcze. Domowe mleko roślinne stanowi świetny dodatek do owsianki, jak również bazę do koktajli.
Na ok. 1l mleka potrzeba:
- szklankę orzechów włoskich
- zimną wodę
Orzechy zalewam zimną wodą (w proporcji 1:2) z dodatkiem octu jabłkowego (ocet można pominąć) i odstawiam na ok. dobę. Po tym czasie wylewam brudną wodę a orzechy dokładnie płuczę. Jeśli odchodzi z nich skórka, delikatnie ją usuwam. Wypłukane i oczyszczone orzechy ponownie zalewam zimną wodą (tym razem w stosunku 1:3) i całość miksuję w blenderze. Jeśli jest taka potrzeba, dodaję jeszcze trochę wody. Tak przygotowane mleko orzechowe przechowuję w lodówce 3-4 dni. Przed każdym użyciem należy wstrząsnąć butelką i wymieszać mleko, ponieważ orzechowy osad osiada na dnie.
Smak mleka można oczywiście urozmaicać ulubionymi dodatkami. Można je delikatnie posłodzić lub np. dodać ziarna wanilii (to zdecydowanie mój ulubiony dodatek). Z kolei dodając kakao otrzymamy mleko o lekko czekoladowym posmaku.
Pingback: Mleko migdałowe | Odżywianie | Dziewczyna Informatyka