Zdrowe i kolorowe życie dziewczyny informatyka

 

Ekspresowa karpatka na cieście francuskim

ekspresowa akrpatka na ciescie francuskim

Karpatka, napoleonka, kremówka – przyznam się szczerze, że nie wiem czym dokładnie różnią się te ciasta (a może to to samo?). Mniej więcej wiem jak smakują i wyglądają, ale nigdy nie wdawałam się w szczegóły przepisów, bo sama wolę przygotowywać ciasto, które – przynajmniej wg mnie – jest miksem tych ciast. Zamiast ciasta parzonego (jak w karpatce) używam ciasta francuskiego, dzięki czemu jego przygotowanie zajmuje dosłownie kwadrans. W środku nieco lżejszy krem budyniowy – bez masła i na ksylitolu. Ekspresowo i pysznie – zwłaszcza, gdy jadą do Was niespodziewani goście.

Składniki (6 dużych porcji):
- opakowanie ciasta francuskiego lekkiego z Lidla
- 3,5 szklanki mleka
- 120g mąki ziemniaczanej
- 100g ksylitolu (lub cukru)
- 3 żółtka
- 2 łyżki żelatyny + 5 łyżek zimnej wody
- ziarenka z laski wanilii lub aromat waniliowy

Żelatynę zalewamy wodą w małej miseczce i odstawiamy do napęcznienia. Ciasto francuskie dzielimy na pół, układamy na blaszce, nakłuwamy w widelcem w wielu miejscach i wstawiamy do piekarnika nastawionego na 200°C (dół+termoobieg) i pieczemy 15min aż ciasto zrobi się złotobrązowe, a następnie odstawiamy do ostygnięcia. Niecałe 3 szklanki mleka zagotowujemy z ksylitolem i wanilią/aromatem, dodając pod koniec żelatynę (po jej dodaniu należy chwilę pomieszać mleko, żeby cała żelatyna się rozpuściła). W międzyczasie w pozostałym mleku rozpuszczamy mąkę i żółtka – dokładnie mieszamy aż mąka się rozpuści, a następnie wlewamy do gotującego się mleka. Ściągamy garnek z ognia i energicznie mieszamy aż masa zgęstnieje. Odstawiamy na chwilę do częściowego ostudzenia. Gdy budyń ostygnie, ale będzie jeszcze ciepły, nakładamy go na płat ciasta francuskiego, równo rozkładamy łyżką, a następnie przykrywamy drugim płatem ciasta. Odstawiamy aż masa stężeje (ja wkładam na godzinę do lodówki, chociaż najlepsza konsystencja jest następnego dnia po całej nocy w lodówce), a przed podaniem posypujemy zmielonym na pudem ksylitolem.

Wartość odżywcza w 1 kawałku: ~370kcal i BTW 11/13/58*.
* wartość obliczona dla mleka krowiego 2%, ciasta francuskiego lekkiego z Lidla i przy założeniu, że gotowe ciasto podzielimy na 6 kawałków

Thermomix: przepis do wykonania w TM.

Podziel się:
Dodano: 09-10-2017